Srbija nastavlja jačati saradnju sa SAD, rekao Vučić novom američkom diplomati za Zapadni Balkan

Diplomata SAD Aleksandar Kasanof i predsednik Srbije Aleksandar Vućić, Beograd, Srbija, 9. oktobar 2024.

Srbija nastavlja da jača saradnju sa Sjedinjenim Državama, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Aleksandrom Kasanofom, novim zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Evroaziju.

Vučić je nakon susreta sa Kasanofom 9. oktobra na Instagramu objavio da su razmatrali kako ojačati bilateralne odnose Srbije i SAD, posebno u energetici i novim investicijama u projekte koje Srbija ima u planu.

Saopštio je da je razgovarano i o Kosovu, te ključnim pitanjima jačanja saradnje i evropskih integracija država Zapadnog Balkana.

Američki diplomata sreo se i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić koja je navela da će u septembru potpisani Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike sa SAD omogućiti nove inicijative i investicije.

Kako je saopšteno iz kabineta Ane Brnabić, razgovarali su i o implementaciji preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za poboljšanje izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji.

Američki diplomata, kao je najavljeno, nakon Beograda treba posetiti i Prištinu.

Kasanof je pre Beograda bio u poseti Sarajevu, gde je poručio da će SAD i dalje koristiti sve raspoložive instrumente, uključujući sankcije, u slučaju podrivanja države BiH.

Za napade na BiH okrivio je predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, a vlasti tog entiteta pozvao da imenuju sudije Ustavnog suda iz RS i provode njegove odluke.