Destabiliziranje BiH opasno za susjedne zemlje

  • Ankica Barbir-Mladinović

Jedna mrtva i deseci ranjenih osoba, te demoliran grad, bilanca je nedjeljnih nereda u Širokom Brijegu

Događaji i tragedija u Širokom Brijegu samo potvrđuje koliko ne funkcioniraju institucije u Bosni i Herecegovini i koliko sjeme zla, posijano početkom 90-tih, još klija, ističu političari i analitičari u Hrvatskoj te upozoravaju da bi svaka destabilizacija BiH značila i destabilizaciju prilika u Hrvatskoj i Srbiji.

Zastrašujuće je sve, i tragedija, ali i ono što se dešavalo nakon tragičnog incidenta u Širokom Brijegu, odnosno do koje mjere ne funkcioniraju državne institucije u BiH - ističe IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, jedan od predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj:

«To samo govori koliko je ta politika šovinizma, nacionalizma, klijentelizma i svega ostalog duboko prisutna! Na primjer, čovjeka koji je pucao u drugog čovjeka pustili su iz pritvora da pobjegne u Hrvatsku, nadajući se da mu se ovdje neće suditi. I još jedan detalj koji je strašan a to je da u BiH doista imamo institucije hrvatskog, bošnjačkog ili srpskog naroda, a ne institucije koje će graditi tu državu. Na primjer, ovi ljudi u policiji lagali su na početku da je čovjek ubijen kamenom, umjesto da kažu da je metkom. Jednom riječju, i danas, 2009-te, plaćamo posljedice Miloševićeve i Tuđmanove megalomanije.»

Nedjeljni neredi i divljaštvo navijačkih skupina u Širokom Brijegu imaju i dublju političku pozadinu, slaže se i SDP-ov saborski zastupnik, također predsjednički kandidat dr Ivo Josipović:

«Bosna i Hercegovina ima, na žalost, ozbiljne probleme kao država i velika je odgovornost političara u Bosni i Hercegovini da očuvaju stabilnost i mir. Mislim da i države (Srbija i Hrvatska) koje imaju dijelove svoga naroda u BiH moraju biti vrlo oprezne i dozirati svoj utjecaj i angažman u BiH, jer uredjenje BiH mora biti onakvo kako se dogovore njezina tri naroda.»

Zagreb i Beograd, smatra Damir Kajin, trebaju promišljeno, pravim političkim porukama, pomagati stabiliziranju situacije u Bosni i Hercegovini i jačanju njezinih institucija, jer time pomažu i sebi:

«Imam dojam da nacionalisti skreću pozornost na sebe, misleći da će se medjunarodna zajednica jednoga dana povući, ali zaboravljaju da se i Hrvatska i Srbija promijenila i da u 'novu avanturu' neće više ići ni jedni ni drugi, kao što su išle 1992. godine.»


Nema vijesti o odbjeglom Knezoviću


Sve ovo što se dogodilo, na žalost, odražava trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, ocjenjuje neovisni politički analitičar i dugogodišnji Tudjmanov ministar vanjskih poslova dr Mate Granić:

«Država ne funkcionira, država je blokirana i neophodna je dogradnja Daytona , ili 3 entiteta, ili 4 entiteta, a bilo je dobrih prijedloga i o 6 ili 8 entiteta, ali svakako decentralizirana država i svakako ne samo 2 entiteta, to svakako ne, jer očito je da ovako država ne funkcionira.»


U Hrvatskoj u toku dana nije bilo vijesti vezanih uz moguće skrivanje odbjeglog Olivera Knezovića u Hrvatskoj, osumnjičenog za ubojstvo sarajevskog navijača Vedrana Puljića.

Iz Ministarstva vanjskih polova i europskih integracija nismo dobili ni izravnu potvrdu o navodnim konzultacijama nekih predstavnika BiH Hrvata s predstavnicima hrvatske države uoči sastanka o budućnosti Bosne i Hercegovine koji će se uz potporu međunarodne zajednice održati u petak u Butmiru kraj Sarajeva.

Načelnik samostalnog Odjela za odnose s javnošću Berislav Živković:

«Pa, ja vam u ovom trenutku ne mogu govoriti o nekim detaljima, u svakom slučaju kad budemo imali nekakve konačne odluke o tome ćemo izvjestiti javnost. Ali ono što bih želio istaknuti jest da je stav Hrvatske jasan i nedvosmislen - Hrvatska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, konstitutivnost i jednakopravnost sva tri naroda te sva ona rješenja koja će osigurati da državne institucije BiH efikasno funkcioniraju, a to su zapravo rješenja koja će osigurati i europsku budućnost BiH.»