Američka komanda kaže da je u zračnim napadima ubijeno 37 'terorističkih operativaca' u Siriji

Fotografija iz Hame u Siriji, objavljena početkom septembra nakon napada za koji su sirijski državni mediji naveli da su izvele izraelske snage

Centralna komanda SAD-a (Centcom) objavila je 29. septembra da je izvela dva zračna napada u Siriji u kojima su ubijene desetine terorističkih operativaca radikalne militantne grupe Islamska država (IDIL) i navodnog ogranka Al-Qaede.

Centcom je rekao da je u napadima 16. i 24. septembra ubijeno "37 terorističkih operativaca, uključujući više visokih čelnika" IDIL-a i Hurras al-Dina, sirijskog ogranka Al-Qaede.

Ova objava dolazi s porastom tenzija na Bliskom istoku usred izraelskog rata u Gazi i velike eskalacije nasilja između Izraela i militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, a koju SAD smatraju terorističkom.

Centcom je rekao da je "zračni napad velikih razmjera" 16. septembra bio usmjeren na udaljeni kamp za obuku IDIL-a u centralnoj Siriji, ubivši "najmanje 28 [IS] operativaca, uključujući najmanje četiri visoka čelnika".

U "ciljanom zračnom napadu" 24. septembra, rekao je Centcom, njegove snage su ubile visokog vođu Hurras al-Dina Marwan Bassam Abd-al-Rauf, za kojeg se navodi da je "odgovoran za nadgledanje vojnih operacija iz Sirije".

Pročitajte i ovo:

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u izraelskim napadima na BejrutIzrael izvodi nove udare na Liban dok broj ubijenih rastePredsjednik iranskog parlamenta kaže da će militantne grupe nastaviti borbu protiv IzraelaIranski vrhovni vođa pozvao muslimane da se 'suprotstave Izraelu'Smrt Hasana Nasrallaha 'veliki gubitak' za Hezbolah i njegovog saveznika Iran

Hezbolah takođe ima veze sa Sirijom i njenim vladarom, predsjednikom Basharom al-Asadom.

Centcom je rekao da su sirijske operacije dio napora da se "ometaju i degradiraju napori terorista da planiraju, organiziraju i izvode napade na civile i vojno osoblje SAD-a, naših saveznika i naših partnera u cijelom regionu i šire".

Nisu pomenute posebne prijetnje Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima ili partnerima.

Nije bilo informacija o drugim mogućim žrtvama, a Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi informaciju o napadima.