Sirene koje podsećaju na rat

Građani okupljeni na ulicama u blizini blokada koje se nalaze na severu Kosova. Ove blokade su uklonjene u popodnevnim časovima 1. avgusta.

Sirene koje su se u popodnevnim satima 31. jula čule u opštini Severna Mitrovica nagovestile su "opasnost" za građane te opštine u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo.

Sirena je veoma uznemirila Milu Janković, stanovnicu ove opštine.

"Podseća me na rat, nema šta. Ja sam preživela jedan rat", kaže Mila i dodaje: "Bila sam u centru da kupim lekove, čula sam sirene i rekla 'šta je ovo'? Uplašila sam se, sve sam trčala... Ja, moj muž i svi smo bili pod velikim stresom", rekla je Jankovićeva.

"Velika neodgovornost. Ne znate, uspaničite se. Možda mi stariji ovo malo lakše podnosimo, ali kako to utiče na mlade", kaže za Radio Slobodna Evropa Miloš Ilić, građanin Severne Mitrovice.

Sirene za uzbunu javnosti u Severnoj Mitrovici, koje podsećaju na zvuke upozorenja vazdušnih napada, počele su da se oglašavaju u nedelju posle 17 časova i trajale su tri sata.

Vaš browser nepodržava HTML5

Sirene na severu Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) je u ponedeljak uveče rekao da barikade na severu Kosova postavile "srpske ilegalne strukture, 15 minuta nakon što su sirene puštene i raspoređene na devet različitih lokacija na severu zemlje".

Barikade su u međuvremenu u potpunosti uklonjene i kretanje se odvija nesmetano, a otvoreni su i granični prelazi Jarinje i Brnjak.

Pročitajte i ovo: Uklonjene barikade na severu Kosova, mere Vlade Kosova odgođene na mesec

Zvuci sirene na severu Kosova su i u prethodnom periodu značile poziv za odlazak na barikade koje organizuju organizovane grupe. Istovremeno bi se zatvarale lokalne prodavnice, kafići, apoteke i tako dalje.

Ovoga puta su sirene značile da lokalno stanovništvo treba da se usprotivi odlukama Vlade Kosova oko recipročnih mera za lične karte koje izdaju organi Srbije kao i zbog preregistracije automobila na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Vrlo brzo nakog prvog zvuka sirene postavljene su barikade, odnosno teretnim kamionima su blokirani gotovo svi putevi na severu Kosova.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima

Da li je Civilna zaštita aktivirala sirene?

Radio Slobodna Evropa se obratio kosovskoj policiji sa pitanjem ko je aktivirao sirene koje su 31. jula nekoliko sati upozoravale na opasnost.

Međutim, Branislav Radović, portparol policije Kosova za region sever, navodi kako nema preciznih informacija.

"Nemam informacija, ali to je verovatno uradila opština ili Civilna zaštita. Mislim da je opština nadležna za obaveštavanje", rekao je on.

Radović nije precizno odgovorio ni na pitanje koja opština je nadležna za "obaveštavanje" građana - kosovska ili srpska. Na Kosovu funkcionišu opštine u kosovskom sistemu ali i Privremeni opštinski organi koje finansira Beograd.
U oba sistema na čelu lokalnih vlasti su pripadnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

A Civilna zaštita je bila paralelna struktura Srbije na severu Kosova, koja je rasformirana 2015. godine, na osnovu sporazuma Kosova i Srbije u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija. Na osnovu istog sporazuma na stotine pripadnika Civilne zaštite je integrisano u institucijama Kosova.

Pročitajte i ovo: Vlada Kosova integrisala Civilnu zaštitu u institucije

Prema podacima Kosovskog centra za bezbednosne studije,"Civilna zaštita" je osnovana 2006. godine, u vreme kada je Vojislav Koštunica bio premijer u Srbiji. Ova struktura je imala uniformisane članove, dok su je tadašnji srpski zvaničnici opisivali kao strukturu koja obavlja određene poslove u opštinama na severu Kosova, poput reagovanja na elementarne nepogode od požara, poplava i tako dalje.

Za Kosovo je ova struktura bila paralelna i nelegalna, a do 2014. je imala 751 zaposlenog, koje je plaćala Vlada Srbije. Njeni članovi su imali vojno iskustvo ili su bili obučeni vojnim metodama.

Ovlašćenja za aktiviranje sirena su 'pomešana'

U opštinama po kosovskom sistemu funkcionišu direktorijati za javne službe, zaštitu i spasavanje, koji su nadležni za procenu rizika od elementarnih nepogoda i drugih nepogoda na teritoriji opštine.

Ti su direktorijati nadležni i za aktiviranje javnog alarma a na sajtu opštine Severna Mitrovica nema informacija za tako nešto.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica Skender Sadiku za RSE navodi da je direktorijat za javne službe, zaštitu i spasavanja nadležan za aktiviranje javnog alarma ili sirena.

Međutim, napominje da su nadležnosti "pomešane”.

"Sada, u realnosti, ono što se dešava na severu, nadležnosti su pomešane sa paralelnim sistemom (srpskim paralelnim institucijama). Civilna zaštita je to... zaista još nije ugašena", kaže Sadiku, aludirajući da su pripadnici civilne zaštite zapravo odgorni za puštanje sirena u Severnoj Mitrovici.

'Sve je u nadležnosti gradonačelnika'

On, međutim, nije mogao da precizira od koga dobijaju naloge za takvu akciju.

Stručnjak za bezbednost Veroljub Petronić, koji je na čelu nevladine organizacije "Humani centar Mitrovica", navodi da bi po pravilu aktiviranje sirena, koje upozoravaju na opasnost od prirodnih katastrofa, ekoloških katastrofa i vazdušnih napada, trebalo da bude u nadležnosti sektora za vanredne situacije.

U slučajevima kada se proglašava vanredno stanje, prema njegovim rečima, aktiviranje uzbune trebalo bi da bude u nadležnosti opštinskog štaba za vanredne situacije, koji direktno vodi predsednik opštine.

"U ovom trenutku se ne bavimo paralelnim institucijama. Radi se o tome ko drži dugme na sireni. Sve je to u nadležnosti predsednika opštine", rekao je Petronić.

Bez obzira na to ko je aktivirao sirene za alarm 31. jula, dodaje Petronić, on je prekršio propisane vremenske rokove za trajanje alarma.

"Trenutno na terenu imamo zloupotrebe, prvo zbog prekoračenja vremena (aktiviranja sirena) i drugo zbog bezbednosti građana. Konstantni zvuci sirene, koji su alarmantni, dovode do panike među stanovništvom, i dodatno plaše ljude. U takvom strahu može doći do većih nezgoda ili eskalacije sukoba", rekao je Petronić.

Sever Kosova blokiran barikadama


Prema Uredbi 18/2013 Vlade Kosova o organizaciji i funkcionisanju sistema za praćenje, obaveštavanje i upozorenje, definisana su i pravila za alarmiranje.

Ona bi trebala da budu ograničena na najviše dva minuta kada se upozorava na opasnost i jedan minut kada je opasnost prošla.

Na čelu kosovske opštine Severna Mitrovica je Milan Radojević iz Srpske liste. Radio Slobodna Evropa pokušao je stupi u kontakt sa njim ali i drugim funkcionerima Srpske liste, međutim niko nije odgovarao na pozive.

Ni zamenica gradonačelnika te opštine Adrijana Hodžić nije odgovarala na pozive RSE.

Na predlog Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, Vlada Kosova je u kasnim satima 31. jula odlučila da za 30 dana odloži sprovođenje odluka o reciprocitetu sa Srbijom za registarske tablice i lične karte, ali pod uslovom da budu uklonjene sve barikade, koje su lokalni Srbi postavili na putevima koji vode ka dva kosovsko-srpska granična prelaza, na Jarinju i Brnjaku.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare 1. avgusta istakao da je na severu Kosova postavljeno ukupno devet barikada, kako je rekao "sa naoružanim ljudima", koji su zaustavljali građane i pucali na njih iz vatrenog oružja.