Sindikati prosvetnih radnika u Srbiji razmatraju seriju štrajkova u novembru

Poslednji protest sindikata prosvetnih radnika održan je početkom oktobra u Beogradu pod sloganom "Opet ste nas prevarili", 2. oktobar 2024.

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata saopštila su 15. oktobra da su svojim organima uputila na odlučivanje odluku da zaposleni u obrazovanju stupe u štrajk, odnosno održe veći broj štrajkova tokom novembra.

Predlog predstavnika reprezentativnih sindikata je, kako se dodaje u saopštenju, da se 1. novembra u Beogradu održi veliki protest i tako započne "serija štrajkova u toku meseca novembra".

Zahtevi sindikata su hitan nastavak razgovora u vezi poštovanja potpisanog protokola sa Vladom Srbije, otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025. godini i početak pregovora o izmenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i u domovima učenika.

"Nastavaljamo dalje akcije. Ne prestajemo do ispunjenja zahteva", dodaje se u saopštenju koje su potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prosvetari Srbije ponovo na ulicama, od povećanja plata ne odustaju

Prosvetni sindikati već su od početka ove školske godine organizovali dva protesta i obustavu rada u školama, nakon što, kako tvrde, Vlada nije ispunila obećanje iz potpisanog protokola i izjednačila plate prosvetara sa republičkim prosekom.

Glavni zahtev četiri reprezentativna sindikata jeste da se početna plata nastavnika, koja sada iznosi 86.681 dinar (740 evra), izjednači sa prosečnom platom na republičkom nivou (818 evra).

Vlada Srbije je ranije najavila da će zaposlenima u prosveti od 1. januara 2025. zarade biti uvećane za 12 odsto, dok bi povećanje plata za nenastavno osoblje iznosilo osam odsto, što je za prosvetne sindikate neprihvatljivo.

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštili su 14. oktobra da stupaju u takozvani "beli štrajk" koji podrazumeva da će svim učenicima upisivati samo ocene "odličan 5".

Na taj korak su se odlučili, kako su naveli u saopštenju, jer Vlada i Skupština nisu do zadatog roka (13. oktobar) odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredili bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave.

Pročitajte i ovo: Sindikat prosvetnih radnika u Srbiji u 'belom štrajku', upisuju samo petice