Sindikat KCUS: Ova institucija ne smije biti predmet političkih netrpeljivosti

Šefovi klinika KCUS-a tokom konferencije za štampu u Sarajevu (5. april 2021.)

Sindikat zaposlenih Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nezadovoljan je neusvajanjem Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju ove institucije na Skupštini Kantona Sarajevo (KS) održanoj 11. maja.

U saopštenju koje su uputili javnosti ističu da zdravlje građana treba biti na prvom mjestu, te da ova institucija ne smije biti predmet političkih netrpeljivosti.

"Sindikat KCUS-a oštro osuđuje neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a. Takođe, osuđujemo oduzimanje 2.000.000 konvertibilnih maraka (oko 1.000.000 eura) od materijalnih troškova i 650.000 konvertibilnih maraka (oko 325.000 eura) sa stavke PET CT, čime se direktno ugrožava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti", navodi se u saopštenju.

U dopisu kojeg potpisuje Predsjedništvo Sindikata KCUS-a, napominju da je Izvještaj detaljno predstavljen na sjednici Skupštine KS-a, održanoj 5. maja 2021. godine, te da je njime utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine pozitivno poslovao, kao i prethodnih godina.

"Vlada KS-a pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u, koji je najveća, ali i najuspješnija zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini. KCUS se hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge. Oduzimanje materijalnih sredstava je sramotan čin, kao i iznošenje neistina i izazivanje 'huškanja' građanstva prema KCUS-u, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS-a Haris Vranić", smatraju iz Sindikata.

Pročitajte više Sarajevske anesteziologinje poslije otkaza između dvije bolnice

Sindikat KCUS osuđuje i plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska 13 anesteziologa, unoseći, kako navode, "nemir među pacijente".

"Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa, koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS-a Sarajevo sa svojim problemima, kako bi se isti, ako ih u opšte ima, riješili. Apelujemo na Skupštinu i Vladu KS-a, a posebno na nadležno Ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS-a i da lične animozitete ostave po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti", zaključuje se iz Sindikata KCUS-a.

Trinaest anesteziologa sa KCUS-a dalo je otkaz 5. maja u ovoj najvećoj zdravstvenoj instituciji u BiH.

Zbog otkaza anesteziologa, Vlada KS-a, jednog od deset kantona bh. entiteta Federacije BiH (FBiH), zatražila je od federalne Vlade hitno smjenjivanje rukovodstva i Upravnog odbora KCUS-a.

Premijer KS-a Edin Forto tada je izjavio da je kantonalna Vlada odlučila da se svih 13 ljekara, koji su dali otkaz, primi u Opštu bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

KCUS je u žiži je javnosti od 5. aprila kada je kantonalno Tužilaštvo formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Za uvezene respiratore vještačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratori su uvezeni za potrebe Federalne uprave civilne zaštite.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer FBiH Fadil Novalić u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Vaš browser nepodržava HTML5

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH