Sijarto: Srbija spremna za EU, ne treba je uslovljavati rešavanjem odnosa sa Kosovom

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) ocenio je da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju (EU), dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom "nepravedno" prema Beogradu, jer to "ne zavisi samo od Srbije".

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika", rekao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je rekao da je Srbija spremna "sutra da uđe u EU" i da bez nje kao "najveće i najsnažnije" države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos "ispunjenim kriterijumima".

"Verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj (Srbiji)", rekao je mađarski ministar.

Srbija je kandidat za članstvo u EU postala u martu 2012. U tom statusu je i danas, a pregovori o pristupanju formalno su otvoreni u januaru 2014. godine.

EU redovno upozorava da će brzina pristupnog procesa sa Srbijom zavisiti od napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se odvija pod okriljem Brisela.

Pročitajte i ovo: Brisel formalno predložio uključivanje obaveza iz Ohrida u pregovore sa Srbijom

Sijarto je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice.

"Briselu više treba region (Zapadnog Balkana), nego što je on potreban regionu", kazao je.

Sijarto je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.

Sijarto o sankcijama Dodiku

Povodom sankcija protiv predsednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika, Sijarto je rekao da evropske sankcije "nikad nisu uspele nigde" i da nema smisla kažnjavati "demokratski izabranog čelnika RS" jer to samo "pogoršava situaciju".

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

Dodik je već od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije, ali ne i EU, zato što je Mađarska protiv toga. Na nivou EU, potreban je konsenzus svih 27 članica da bi se nekome nametnule sankcije.

Pročitajte i ovo: Zašto EU ne uspeva da uvede sankcije Miloradu Dodiku?

Poslednjih godina, Dodik je imao nekoliko pokušaja da Republika Srpska preuzme ingerencije države i uspostavi paralelne institucije, uz dugogodišnje pretnje da će se entitet Republika Srpska otcepiti od države BiH.

Osim toga, predsednik RS je među retkim evropskim zvaničnicima koji se od ruske invazije na Ukrajinu sastajao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom