Macron i Scholz zadužili savetnike da pomognu u dijalogu Kosova i Srbije

Nemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsednik Emmanuel Macron, Pariz, 10. decembra 2021

Predsednik Francuske Emanuel Emmanuel Macron i nemački kancelar Olaf Scholz ocenili su u nedelju, 4. septembra, da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

Dodali su da su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, saopštilo je Predsedništvo Srbije 4. septembra, prenosi Beta.

Macron i Scholz su u zajedničkom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveli da se u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moraju uložiti jači napori kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost.

"Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan", navodi se u pismu.

Pročitajte i ovo: Kurti od Brnabić očekuje da se na Kosovu suzdrži od izazivanja tenzija

Macron i Scholz su pozvali Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem Evropske unije.

"Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou", dodaje se u pismu.

Scholz i Macron su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Beaunea, da pruže direktnu podršku Lajčaku u njegovim zalaganjima.

"Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred", dodaje se u pismu Vučiću.

Priština i Beograd su 30. avgusta postigli sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane dve zemlje koji ulaze ili izlaze iz tih zemalja.

Saznajte više: Prvi dan bez papira na Jarinju: 'Prešli smo granicu kao da je EU'

Zahvaljujući ovom dogovoru izbegnute su moguće tenzije poput onih od 31. jula ove godine kada su lokalni srbi na severu Kosova u znak protesta postavili barikade zbog odluke kosovske vlade da počne sa primenom izdavanja dokumennata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Evropska unija sada očekuje da Srbija i Kosovo postignu dogovor oko registarskih tablica za vozila na Kosovu koje su izdavali srpski organi.