Potpisi za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice skupljaće se u Sportskoj hali

Severna Mitrovica, januar 2024.

Potpisi u okviru peticije za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića skupljaće se u Sportskoj hali, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin.

On, međutim, nije mogao da precizira kada će se početi sa prikupljanjem potpisa.

U četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku gde živi većinsko srpsko stanovništvo, na vlast u maju prošle godine su došli gradonačelnici albanske nacionalnosti jer su Srbi bojkotovali izbore.

Potpisi za njihovu smenu se sada prikupljaju na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova, donesenog početkom septembra 2023.

Očekuje se da 15. januara ili u narednih par dana bude određena lokacija za prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika i u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Zvanične objave i lokacijama za potpisivanje petcija u te tri opštine još nema, ali je jedan upućeni izvor koji je želeo da ostane anoniman za RSE izjavio da je u Zvečanu za prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika određena Osnovna škola Vuk Karadžić.

prethodno Izborna komisija Kosova otvorila put za peticiju za smene gradonačelnika na severu

Koliko je potrebno potpisa za smene?

Da bi peticija bila uspešna, potrebno je prikupiti najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača.

Prema navodima Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici treba prikupiti u najmanje 3.640 potpisa za smenu gradonačelnika, jer je u birački spisak upisano 18.199 osoba sa pravom glasa.

U opštini Leposavić pravo glasa ima 13.441 osoba što znači da bi najmanje 2.689 njih trebalo da potpiše peticiju za smenu gradonačelnika.

U Zubinom Potoku peticiji treba da se odazove najmanje 1.347 birača, što je 20 odsto od 6.732 upisanih u spisak.

U Zvečanu je peticiju potrebno da potpiše najmanje 1.411 osoba, što je 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, koliko je potrebno da se organizuje glasanje za smenu gradonačelnika prema Administrativnom uputstvu.

Prema Administrativnom uputstvu za smenu gradonačelnika, grupa građana nakon što dobije ovlašćenje za korišćenje javne površine ili mesta za pokretanje peticije, ima 30 dana da prikupi potpise za smenu gradonačelnika. Taj rok može da se produži samo jednom na 15 dana.

još vesti na ovu temu

Pokrenuta inicijativa za smenu gradonačelnika Severne MitroviceCIK Kosova: Za razrješenje gradonačelnika na severu obratiti se skupštinama opština

Postoji rok za prikupljanje potpisa

Međutim, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) prošle nedelje izjavio da građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka imaju rok do 22. decembra da prikupe potpise. Dodao je da je taj rok za građane opštine Zvečan duži za oko pet dana jer je Centralnoj izbornoj komisiji kasnije predat zahtev za spisak sa tačnim brojem upisanih birača.

Međutim, grupe građana su navele da nisu počeli sa prikupljanjem potpisa jer nisu dobili potrebnu dokumentaciju, te da ih niko nije obavestio da vreme ističe.

Ovakve različite izjave dolaze stalno jer strane različito tumače Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana. Da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Dolazak albanskih gradonačelnika na vlast u opštinama na severu je podigao tenzije krajem maja prošle godine a došlo je i do eskalacije situacije u Zvečanu, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a. Međunarodna zajednica je zatražila deeskalaciju situacije i raspisivanje novih izbora.