'Ne izlazite napolje': Severna Makedonija pod vrućinama

Dečaci u reci Treska, kod Skoplja, tokom junskih vrućina

Očekuje se da će novi toplotni talas, prema Hidrometeorološkoj službi Severne Makedonije, pogoditi tu zemlju u prva tri dana ove nedelje, a prognoze uključuju i "narandžasti meteoalarm".

Vreme je sunčano i veoma toplo, sa temperaturom do 40 stepeni, a maksimalni UV indeks je 9, saopštila je u ponedeljak Hidrometeorološka služba Severne Makedonije (UHMR). Ista prognoza važi i za Skoplje. Zbog veoma tople vazdušne mase s juga, kažu meteorolozi, ovakvo vreme će se zadržati do kraja nedelje. A građani osećaju žarko sunce na svojoj koži.

Posebno vruće biće do srede kada će dnevna temperatura preći 40 stepeni i na više mesta aktivirati narandžasti nivo za opasnost od visokih temperatura.

Čak i najprometnija mesta u Skoplju prazna od ranog jutra

Najposećenija mesta u prestonici prazna zbog vrućine, Skoplje jutro 12. avgust 2024.

Vrućine su u ponedeljak počele od ranog jutra, pa su uobičajeno prometna mesta u prestonici opustela. Najprometnije ulice bile su prazne i u "špicu" pred početak radnog vremena. Manje ljudi je bilo i na obično krcatim zelenim pijacama.

Retki prolaznici u Ulici Makedonija u najstrožem centru Skoplja

Kafići u Ulici Makedonija, koji su obično puni od ranog jutra, u ponedeljak su jutro počeli sa svega nekoliko mušterija.

Malo građana sa flašama vode i suncobranima moglo se videti samo na autobuskim stajalištima ili negde u senci u centru Skoplja.

Ilustracija

Hitne službe u većim gradovima u Severnoj Makedoniji već dvadesetak dana imaju povećan broj intervencija, posebno zbog posledica letnjih vrućina. Povećan broj pacijenata koji se žale na posledice toplog vremena zabeležen je i kod lekara opšte prakse.

Preporuke za poslodavce i radnike

Ilustracija - Radnici na gradilištu

Vlada je, na zahtev Ministarstva zdravlja, izdala preporuke u vezi s novim toplotnim talasom koji se očekuje da će zahvatiti zemlju u naredna tri dana, prema obaveštenju Instituta za javno zdravlje i meteoalarmu Hidrometeorološke službe.

U preporukama za smanjenje rizika od visokih temperatura koje je Vlada usvojila na sednici u nedelju, najugroženije grupe stanovništva, odnosno trudnice i osobe starije od 60 godina, biće oslobođene radnih obaveza od 12. do 14. avgusta.

Skopljanci u senci traže spas od vrućine

U istom periodu poslodavci bi trebalo da reorganizuju radne aktivnosti građevinskih radnika i radnika koji rade na otvorenom, izbegavanjem građevinskih i drugih radnih aktivnosti na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova.

Skopljanci se rashlađuju i u gradskim fontanama

Mere za vrtiće, nemoćna lica i beskućnike

Vlada takođe preporučuje da se fizička aktivnost ne praktikuje u ustanovama za brigu o deci (vrtićima) i da se deca ne izvode napolje između 11 i 17 časova.

Istovremeno, jedinice lokalne samouprave, Crveni krst i centri za socijalna pitanja u regionima zahvaćenim toplotnim talasom trebalo bi da pruže pomoć usamljenim, starim, nemoćnim licima i beskućnicima.

U saopštenju pres službe Vlade dodaje se da, s obzirom na to da pojedini rizični proizvodni i tehnološki procesi mogu predstavljati dodatni rizik po zdravlje izloženih radnika, Vlada podseća poslodavce na obavezu poštovanja zakonskih propisa u toj oblasti.

Aktivisti Crvenog krsta dele vodu građanima zbog letnjih vrućina

Mogući jaka kiša i grad uprkos visokim temperaturama

Kako navodi HMRC, na toplo vreme utiče veoma topla vazdušna masa sa juga, a posebno vruće biće do srede, kada će dnevna temperatura preći 40 stepeni.

Uprkos visokim temperaturama, prognostičari kažu da će od srede do petka popodne i uveče biti lokalizovana nestabilnost s pljuskovima, grmljavinom, udarima vetra i izolovanim olujnim uslovima sa pljuskovima, grmljavinom, jakim vetrom i gradom.

Ilustracija

Jak toplotni talas na celom Balkanu

Počev od ponedeljka, pa veći deo ove nedelje, teritorija celog Balkana biće pod uticajem izuzetno vrućeg afričkog talasa koji donosi ekstremno visoke temperature vazduha.

Meteorolozi očekuju da će ovim talasom najviše biti pogođene Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i centralni i jugoistočni delovi Severne Makedonije, uključujući i Skopsku kotlinu.