Vladajući makedonski VMRO-DPMNE u Srbiji kao udruženje

Rešenje iz registra u Srbiji za registraciju udruženja Pokret "VMRO-DPMNE Srbija".

Naziv najveće vladajuće stranke u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE, već mesec dana se pojavljuje kao udruženje (pravno lice) u jedinstvenom registru poreskih obveznika u Srbiji.

"VMRO-DPMNE Srbija" naziv je pokreta koji je formiran u Beogradu 25. avgusta, a koji je prijavu za registraciju podneo 9. septembra.

Kao zastupnik pokreta upisan je makedonski državljanin Marjan Jovanoski, a oblast u kojoj će pokret ostvarivati svoje ciljeve je "promocija i popularizacija makedonske kulture, istorije i posebnosti", navodi se u dokumentima iz registra u Srbiji do kojih je došao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sličnosti između udruženja u Srbiji i stranke u Severnoj Makedoniji ogledaju se i u simbolu, koji je "stilizovana figura lava sa crvenom krunom na glavi", kako piše u statutu pokreta "VMRO-DPMNE Srbija".

I VMRO-DPMNE i osnivač udruženja potvrdili su za RSE da je stranka bila obaveštena uoči formiranja udruženja u Srbiji. Ali, kako su obe strane navele – makedonska stranka ne stoji iza udruženja osnovanog u Srbiji.

"Kao politička partija smo obavešteni o ovoj inicijativi, za koju je data saglasnost, jer smo uvek podržavali opredeljenja da podržavamo i unapređujemo makedonske zajednice i van Makedonije. U vezi sa ciljem, obavešteni smo da se radi o registrovanju Pokreta koji će unaprediti ekonomske, kulturne, građanske i političke prilike u Makedoniji i Srbiji i (raditi na) njihovoj promociji", kažu u VMRO-DPMNE.

Marjan Jovanovski (drugi s desna) i predstavnici Nacionalnog saveta Makedonaca sa liderom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim

Osnivač pokreta "VMRO-DPMNE Srbija" Marjan Jovanoski u razgovoru za RSE kaže da su partijske strukture bile svesne da će takvo udruženje biti osnovano u Srbiji, ali tvrdi da je inicijativa za registraciju autohtona ideja – lično njegova i grupe njegovih istomišljenika, Makedonaca koji žive i rade u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Nova predsjednica i VMRO-DPMNE se ne odriču 'Makedonije'

"S obzirom na to da smo želeli da naziv pokreta sadrži naziv VMRO-DPMNE, smatrali smo uputnim da obavimo neformalni razgovor sa rukovodećim strukturama stranke VMRO-DPMNE iz Makedonije tokom kojeg smo ih konsultovali u vezi sa upotrebom naziva stranke VMRO-DPMNE kao deo naziva pokreta u Srbiji, za šta smo dobili saglasnost i za šta nam je rečeno da nema nikakvih prepreka da ga koristimo kao deo naziva Pokreta", rekao je Jovanoski za RSE.

Jovanoski je bivši službenik Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, a od aprila je sekretar Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Reč je o organima koji se formiraju po zakonu uz Srbiji o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ovim savetima, prema obrazloženju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog Srbije, poverena su javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju o pojedinim pitanjima kulture, obrazovanja, informisanja i upotrebe jezika sa ciljem ostvarivanja kolektivnih prava manjina.

Trenutno ih ima 24, uključujući i Nacionalni savet makedonske manjine. Od proleća 2024. godine, predsednica Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine je Zorica Mitrović, koja je tada postavila Jovanoskog za sekretara.

'Otvoreni i za saradnju sa političkim opcijama'

Njih dvoje su se, kao predstavnici Nacionalnog saveta, sastali sa liderom VMRO-DPMNE i aktuelnim premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim mesec dana uoči parlamentarnih izbora 8. maja u Severnoj Makedoniji.

"Na sastanku sa predsednikom VMRO-DPMNE i budućim premijerom Vlade Makedonije dogovorena je saradnja na mnogim poljima nakon završetka izbora i velika podrška Makedoncima u Srbiji i Nacionalnom savetu", piše u objavi od 10. aprila na Fejsbuk stranici Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji.

Jovanoski, koji je nekoliko meseci kasnije formirao "VMRO-DPMNE Srbija", kaže da su oni kao pokret otvoreni za saradnju sa svim političkim opcijama u obe zemlje.

Pročitajte i ovo: Ima li Samoopredjeljenje panalbanske ambicije?

"Mi kao pokret ostajemo otvoreni za saradnju sa svim značajnim kulturnim, ekonomskim, političkim i građanskim institucijama i organizacijama u (Severnoj) Makedoniji i Srbiji. Svi oni dobronamerni subjekti ili pojedinci u Srbiji i (Severnoj) Makedoniji koji mogu da pomognu u realizaciji naših ciljeva su dobrodošli da se uključe i podrže nas u nameri da unapredimo položaj makedonske zajednice u Srbiji", rekao je on za RSE.

Širok spektar ciljeva 'VMRO-DPMNE Srbija'

Pokret je registrovan na adresi u zgradi na Novom Beogradu. Ima svoj statut u kome piše da su njegovi organi skupština, upravni odbor i predsednik.

"Ciljevi su navedeni u našem statutu, ali podsvesno bi se moglo reći da je naš cilj promocija, negovanje i očuvanje makedonskog jezičkog, kulturnog i nacionalnog identiteta, običaja i tradicije u Srbiji", ističe Jovanoski.

Osnivači još nisu odlučili šta će biti prve aktivnosti ovog pokreta u Srbiji.

"Čekali smo da se završi registracija da bismo pristupili pripremi planiranih projekata i planova koje ćemo realizovati u budućnosti", kaže Jovanoski, ističući činjenicu da je pokret zvanično registrovan pre manje od mesec dana.

U statutu se mogu pročitati ciljevi pokreta, između ostalog, poštovanje ljudskih prava, očuvanje makedonske tradicije, briga o makedonskoj kulturi u Srbiji i razvoj makedonske tradicije i običaja, unapređenje makedonsko-srpskih odnosa.

Deo statuta Pokreta "VMRO-DPMNE Srbija".

Međutim, spektar ciljeva je širok, pa pored onih vezanih za makedonsku tradiciju, navode se i: "usklađivanje i održavanje suvereniteta i vladavine prava", "borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", "uspostavljanje odgovornosti nosilaca javnih funkcija", "uvođenje reda u nevladin sektor", "iskorenjivanje siromaštva", "sloboda i nezavisnost medija", "promocija zdravlja nacije", "zaštita životne sredine".

Osnivač bivši makedonski diplomata u Beogradu

Pre preseljenja u Beograd, zastupnik "VMRO-DPMNE Srbija" je u okviru svoje karijere u Ministarstvu spoljnih poslova imao kontakte sa tamošnjom makedonskom zajednicom.

U njegovoj profesionalnoj biografiji na mreži LinkedIn se navodi da je pre 18 godina počeo da radi u Ministarstvu spoljnih poslova u kabinetu tadašnjeg ministra Antonija Milošoskog. Prema opisu radnih zadataka koje je naveo na ovoj društvenoj mreži, imao je, između ostalog, zaduženja za ministrov dnevni red, organizaciju putovanja i bilateralne odnose sa susedima.

Bivši ministar Milošoski, koji je sada narodni poslanik i član Izvršnog odbora VMRO-DPMNE, u razgovoru za RSE kaže da nema saznanja o pokretu u Srbiji koji nosi ime njegove stranke, niti da li stranka stoji iza toga.

Milošoski je bio šef makedonske diplomatije od avgusta 2006. do kraja jula 2011. Jovanoski je ubrzo po odlasku iz Ministarstva spoljnih poslova otišao u diplomatsku misiju u ambasadu Severne Makedonije u Beogradu gde je, prema biografiji, taj njegov angažman trajao je tri godine. Bio je u sastavu ambasade u periodu od 2017. do 2020. godine, nakon čega je otišao iz Ministarstva spoljnih poslova.

Stranka VMRO-DPMNE, nakon što je sedam godina bila u opoziciji, vratila se na vlast u Severnoj Makedoniji na izborima održanim 8. maja ove godine. Ima blisku saradnju i sestrinska je stranka sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), čiji je član i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.