Smeće prekrilo Skoplje

Radnici Komunalne higijene u Skoplju su od petka uveče do ponedeljka popodne protestovali zbog otpuštanja više od 100 radnika.

Zaposlenici preduzeća potvrdili su 10. jula Radiju Slobodna Evropa da je štrajk prekinut i da će radnici izaći na teren da sakupe otpad.

"[Tražimo] povećanje plata, isplatu 13. plate i obezbeđivanje beneficiranog pripravničkog staža, jer naši zaposleni rade u veoma teškim uslovima i stalno su izloženi bolestima", rekao je za Radio Slobodna Evropa predsednik sindikata zaposlenih u Komunalnoj higijeni, Deli Dardhishta.

Direktorka Komunalne higijene Kosana Mazneva rekla je da su samo oni koji nisu radili, dok su bili na platnoj listi, napustili posao.

Mazneva tvrdi da je protest radnika ovog preduzeća politički motivisan.

Gradonačelnik Skoplja izjavio je u ponedeljak da je počelo pražnjenje kontejnera i odvoz otpada na deponiju.

"Skoplje se čisti, ekipe Komunalne higijene su izašle na teren, situacija u ovom preduzeću se normalizuje", napisala je Danela Arsovska na Facebooku.

Međutim, radnici Komunalne higijene kažu da načelnik Opštine manipuliše u vezi sa čišćenjem objekata koji su u sastavu zdravstvenih ustanova.

Nakon prestanka štrajka, radnici su poručili da će njihov sindikat nastaviti razgovore sa direkcijom preduzeća kako bi njihovi zahtevi bili ispunjeni.

Radnici Komunalne higijene u Skoplju i ranije su se žalili da trpe pritisak rukovodstva preduzeća koje im i preti otkazom.