One Stop Shop, zajedničko upravljanje na granici Severne Makedonije i Albanije

Граничниот премин Ќафасан

Na graničnom prelazu Severne Makedonije i Albanije "Ćafasan-Ćaftane" 31. jula je počelo da funkcioniše zajedničko upravljanje graničnim i carinskim kontrolama sa jednim zaustavljanjem.

Taj sistem nazvan "Jedan stop šop" (One-stop-shop) zajednički su pustili u upotrebu premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama.

"Danas omogućavamo brži protok naših građana između dve zemlje i brži protok kompanija koje prevoze proizvode na najvećem graničnom prelazu između dve države", rekao je Kovačevski.

One Stop Shop između Srbije i Severne Makedonije postavljen je 2019. godine na prelazu Tabanovce - Preševo.

Kako je istakao, time je olakšan rad 11.000 makedonskih kompanija koje su orijentisane na izvoz, koje su orijentisane na trgovinu sa drugim zemljama, a "povećava se i prijateljstvo i druženje među ljudima".

"Na ovaj način označavamo lakši pristup lukama u Albaniji. Na ovaj način omogućavamo lakši pristup turističkim mestima u Albaniji, ali i turističkim mestima u Severnoj Makedoniji", istakao je Dimitar Kovačevski.

slično srbija i severna makedonija 2019. godine Zaev i Brnabić: Zajednički granični prelaz kruna prijateljstva

Puštanju u rad koncepta zajedničko upravljanje graničnim i carinskim kontrolama na prelazu "Ćafasan-Ćaftane" prisustvovali su ministri u vladama Severne Makedonije i Albanije, poslanici i najviši predstavnici institucija za carinsko upravljanje.

Dvojica premijera podsetili su da olakšice u prometu ljudi i robe dolaze "kao rezultat inicijative Otvoreni Balkan.

Otvoreni Balkan, inicijativa koja se prvobitno zvala Mini Šengen, pokrenuta je 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu. Potpisali su je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Rama je prethodno tokom posete Podgorici 7. jula rekao, međutim, da zemlje regiona treba da budu posvećene Berlinskom procesu, a da je inicijativa Otvoreni Balkan ispunila svoju svrhu.

Pročitajte i ovo: Srbija u promociji 'Otvorenog Balkana'

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, takođe 7. jula u Beogradu, rekao je da "smatra da bismo mogli da napravimo novi plan kako bi Evropska komisija mogla da napravi paket finansiranja Zapadnog Balkana".

Rama je najavio da će Tirana u oktobru biti domaćin narednog samita u okviru Berlinskog procesa.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrednosti. Osnovan je 2014. godine na inicijativu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.