Severna Koreja saopštila da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu da 'zastraši' neprijatelje

Severnokorejski lider Kim Džong Un sa trupama koje su učestvovale u vojnoj paradi povodom obeležavanja 90. godišnjice osnivanja Korejske narodne revolucionarne armije, april 2022.

Severna Koreja je 17. marta saopštila da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu kako bi "zastrašila neprijatelje" pošto su se Južna Koreja i Japan na samitu dogovorili da blisko sarađuju na regionalnoj bezbednosti sa Sjedinjenim Državama i organizovali vojne vežbe u regionu.

Projektil je lansiran dan ranije sa glavnog aerodroma Severne Koreje.

Nekoliko sati kasnije održan je samit između južnokorejskog predsednika Ioon Suk Ieol-a i japanskog premijera Fumio Kishida.

Sastanak u Tokiju je delimično imao za cilj obnovu bezbednosnih veza između ovih zemalja suočenih sa severnokorejskim nuklearnim pretnjama.

Severna Koreja je na ovaj način pojačala odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe koje su najveće ove vrste poslednjih godina.

Bajdenova administracija želi bolje veze Južne Koreje i Japana, koje su slabile zbog istorijskih pitanja poslednjih godina, jer se zalaže za jačanje svoje mreže saveza u Aziji kako bi se suprotstavila severnokorejskoj nuklearnoj pretnji i rastućem uticaju Kine.

Pročitajte i ovo: Seul saopštio da je Pjongjang probno lansirao balističku raketu

Osim kombinovanih vežbi koje su počele u ponedeljak i traju do 23. marta, Sjedinjene Države i Južna Koreja takođe učestvuju u vežbama protiv podmorničkog ratovanja, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, koje su počele u sredu.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje saopštila je da je Kim nadgledao probno ispaljivanje rakete Hvasong-17, koja je eksplodirala iz rakete-nosača parkiranog na aerodromskoj pisti.

Kim je naglasio potrebu da se "zastraše neprijatelji" zbog onoga što je nazvao "otvorenim neprijateljstvom" ukazujući na američko-južnokorejske vežbe.

Lansirana pod velikim uglom da bi se izbegla teritorija suseda Severne Koreje, projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara (3.756 milja) i prešao 1.000 kilometara (621 milju) pre nego što je sleteo u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je novinska agencija.

Pročitajte i ovo: Ko je i zašto stao uz Rusiju u UN?

Li Hjodžung, portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi odnosima na korejskom poluostrvu, rekao je da je duboko žalosno što Sever nastavlja da koristi američko-južnokorejske vojne vežbe kao izgovor za organizovanje provokativnih vojnih demonstracija.

"Jasno je da nepromišljeni nuklearni i raketni razvoj Severne Koreje izaziva eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu", rekla je ona pozivajući Pjongjang da se vrati dijalogu.

Izvor: AP