Zatvorene još dve benzinske pumpe na severu Kosova

Zatvaranje benzinske pumpe na severu Kosova, 22. juli 2024.

Inspektorat Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine u Vladi Kosova zatvorilo je još dve benzinske pumpe u Zvečanu i Leposaviću, jer nisu imale licencu.

"Ovu akciju je uspešno sprovela Centralna inspekcija za nadzor tržišta, u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova, Carinom, Poreskom upravom Kosova i Agencijom za privatizaciju Kosova", navodi se u saopštenju Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine.

Dodaje se da je cilj ove akcije bila "verifikacija relevantne dokumentacije", te da svi ekonomski operateri moraju poštovati pravila i zakone na snazi.

Prethodno su 16. jula zatvorene tri benzinske pumpe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, jer su zakupci poslovali bez dozvola.

Nadležno ministarstvo navodi da će inspekcija i narednih dana proveravati da li benzinske pumpe imaju važeću dozvolu za delatnost kojom se bave.

Gotovo sve zatvorene pumpe u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova su imale logo Naftne industrije Srbije (NIS).

NIS je zvanično svoj rad u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, obnovio decembra 2016. godine, ali su se ubrzo nakon toga u javnosti pojavile informacije da su te pumpe zapravo u vlasništvu biznismena sa severa Kosova. NIS je, inače, u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta i njegove krovne kompanije Gasprom.

Da su te pumpe u vlasništvu privatnih biznismena, 21. jula je za Radio Slobodna Evropa potvrdilo i Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, uz navode da svaki ekonomski operater mora da ispuni kriterijume za dobijanje licence u skladu sa zakonima na snazi.

Pročitajte i ovo: Ko stoji iza zatvorenih pumpi na severu Kosova?

Agencija za privatizaciju Kosova je 16. jula saopštila da su zatvorene benzinske stanice pod njenom kontrolom, te da ima ugovor o zakupu sa vlasnicima ali da će oni biti raskinuti jer ti privrednici nemaju licencu nadležnih kosovskih institucija.

Radi se uglavnom o benzinskim stanicama koje su nekada bile u vlasništvu naftne kompanije Jugopetrol.