ICTY: Formirano vijeće za ocjenu pristranosti suca Harhoffa

Sudac Frederik Harhoff

Nakon što se predsjednik Haškog suda Theodor Meron izuzeo od odlučivanja o tri zahtjeva haških obrana za ocjenu rada suca zviždača Frederika Harhoffa, sudac kojeg je umjesto sebe imenovao za odlučivanje o tome - Carmel Agius, pokrenuo je osnivanje sudskog vijeća za odlučivanje o tome.

Tako će se sudac koji je potegao pitanje upitnih oslobađajućih presuda vojno-policijskim zapovjednicima iz Hrvatske i Srbije – prvi put suočiti s posljedicama svog istupa.

Suci Liu Daqun, Bakone Moloto i Burton Hall su imenovani od suca Agiusa kako bi razmotrili osnovanost zahtjeva vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja za diskvalifikaciju suca Frederika Harhofa zbog objavljivanja njegovog pisma u kojem je prošli mjesec izrazio zabrinutost zbog novog smjera u primjeni prava na Haškom sudu (ICTY).

Poput zadnje u nizu, prvostupanjske oslobađajuće presude bivšim šefovima srbijanskog DB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za osnivanje i snabdjevanje specijalnih policijskih jedinica koje su počinile brojne zločine, poput etničkog čišćenja u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Šešelj je uputio ovaj mjesec zahtjev za diskvalifikacijom suca Harhoffa, koji je u nedavnom pismu izrazio negodovanje zbog oslobađajućih presuda u vezi zapovjedne odgovornosti. Ako mu se zahtjev uvaži, moglo bi doći do odgađanja presude koja je najavljena za listopad ove godine.

Šešelj, kojem se sudi po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpskog četnikog pokreta (SČP) – smatra da je upravo Harhoff izražavajući negodovanje pokazao pristranost, a zahtjev za ocjenu profesionalnog integriteta i pristranosti podnijela je i obrana generala Armije BiH Rasima Delića, kao i visokih policijskih čelnika bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Inače Harhoff je prenio glasine prema kojima je Meron, pod utjecajem izraelsko-američkog vojnog lobija, nagovarao ostale suce da donesu oslobađajuće presude za zapovjednu odgovornost kako bi umanjio mogućnost budućih procesuiranja vojnih zapovjednika.

Glasine o kojima je govorio sudac Harhoff, prema objavama WikiLeaksa, potvrđene su i u diplomatskim prepiskama između Merona i Washingtona.

Prema pisanju francuske novinske agencije AFP u pasusu iz jedne povjerljive depeše iz 2003. o susretu s Meronom, američki veleposlanik ga opisuje kao suca "najeminentnijeg pristalicu napora vlade SAD-a".

No prema mišljenju Šešelja sudski kredibilitet je narušio upravo Harhoff izlazeći u javnost svojim pismom i pri tom pokazao pristranost „što se kriši s pravilom suda na pravično suđenje“. Uz to, Šešelj je pozvao sud da Harhoffa procesuira za nepoštivanje suda, kao što je to učinjeno njemu.

Dosada je već nekoliko obrana zatražilo revizije presuda zbog istupa suca Harhoffa okarakterizirajući ih kao „naklonost haškom tužiteljstvu“, dok su pak mnogi analitičari rada suda kao i udruženja žrtava – pozdravili istup, zatraživši pri tom od UN-a ispitivanje rada ICTY-a, kao i rada suca Merona.

Do toga nije došlo, no prvi u povijesti istup jednog haškog suca zbog „neizvršenja pravde“ u radu ICTY-a, već će se uskoro procesuirati, što bi moglo utjecati na više procesa u kojima Harhoff sudjeluje, ili je već sudjelovao.