Ponovo odgođeno suđenje bivšem ambasadoru BiH u Maleziji

Senaid Memić u Sarajevu, 20. januara 2020. godine.

Po drugi put je odgođen početak suđenja Senaidu Memiću bivšem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji, potvrđeno je 15. januara za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Memić je uhapšen 11. maja, a tužilaštvo ga tereti da je zloupotrijebio položaj i pogodovao investitoru u vrijeme dok je bio načelnik Opšine Ilidža. Uz njega je optuženo još pet uposlenika Opštine Ilidža.

Postupajući sudija je za RSE potvrdio da je današnje ročište odgođeno zbog zdravstvenih smetnji jednog od optuženih, dok se jedan od advokata odbrane također nije pojavio, zbog ranije preuzetih obaveza.

Naredno ročište je zakazano za 19. februara u 9:30, nakon čega će ročišta biti održavana svakog drugog ponedjeljka u mjesecu, naveli su iz Kantonalnog suda u Sarajevu za RSE.

Na statusnoj konferenciji održanoj u ovom predmetu 23. oktobra je dogovoreno da suđenje počne 4. decembra 2023. godine, ali je početak suđenja i tada otkazan.

Ročište je tada otkazano na zahtjev i Tužilaštva i odbrane, obrazloženo je tada iz suda.

Pročitajte i ovo: Suđenje bivšem načelniku opštine Ilidža Memiću zakazano za decembar

Detalji optužnice

Senaid Memić je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), političke partije koja ga je predložila na ambasadorsku poziciju 2020. godine. .

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio jeoptužnicu protiv njega 21. jula. Memić je zbog narušenog zdravlja pušten iz pritvora 2. juna.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je zloupotrijebio položaj načelnika prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Group". Ovaj investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata.

Dvije godine kasnije, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

"Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group, te parking Opštine Ilidža koji je dat na korištenje UO Brajlović", naveli su tada iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Panamera" je društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge u Sarajevu. Ova firma je izgradila stambeno-poslovni objekat na području Opštine Ilidža. U profilu kompanije se navodi da je osnovana 2011.godine.

Na zvaničnoj stranici grupacije "Malak" piše da je vlasnik biznismen iz Saudijske Arabije. Firma se bavi "investicijama u oblasti drvne industrije, hotelijerstva, građevinarstva, te prometa nekretninama".

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo je Memića 22. maja sa ambasadorske pozicije, a na njegovo mjesto imenovalo Edina Jahića.