Šef diplomatije Srbije tvrdi da sa premijerom Kosova nije bilo i verovatno neće biti dijaloga

Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedelju da dijaloga Beograda i Prištine nije bilo otkad je Aljbin (Albin) Kurti na čelu kosovske vlade, i da ga verovatno neće ni biti.

Selaković je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će centralna tema razgovora sa izaslanikom američkog Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom iduće nedelje biti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i sve što opterećuje te odnose na putu normalizacije.

"Naša pozicija i ono što se ne menja je to da smo uvek spremni da sednemo za pregovarački sto i da razgovaramo. Očigledno nam je da otkad je Kurti u Prištini i otkad se on pita, da nije bilo dijaloga i da ga verovatno neće biti, dok god on odlučuje", rekao je Selaković).

Pročitajte i ovo: Eksobar sa Lajčakom dolazi u Prištinu i Beograd

On je ponovio da je Beograd odmerava svoje poteze i mudro donosi odluke, a posvećen je dijalogu i očuvanje mira, stabilnosti i interesa na Kosovu je prioritet.

Od kada je prošle godine Aljbin Kurti došao na čelo kosovske vlade, održana su dva susreta na najvišem političkom nivou između Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U oba navrata je potvrđeno da su strane udaljene u stajalištima.

EU je uvek naglašavala da će organizovati novi susret između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera jedino kada strane pokažu spremnost da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Beograd ne priznaje državnost svoje bivše južne pokrajine.

Pročitajte i ovo: Zajednica u novom paketu za Kosovo