Ambasador Izraela nakon reakcije Selakovića: Nisam rekao da je Srbija priznala Kosovo

Izraelski ambasador Jahel Vilan daje izjavu medijima, Beograd (12. maj 2021.)

Izraelski ambasador u Beogradu Jahel (Yahel) Vilan izjavio je 12. maja na konferenciji za novinare u ambasadi svoje zemlje, da jutros (12. maj) tokom gostovanja u programu TV Prva nije rekao da je Srbija priznala nezavisnost Kosova, već da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom Sjedinjenih Država.

"Želim da dam kratak komentar, jer sam jutros bio na jednom TV kanalu i video stvari koje nisam rekao, a postalo je velika vest u Srbiji. Zato želim da pojasnim: upitan o sporazumu s Kosovom, rekao sam da su potpisani ugovori u Vašingtonu odvojeno između Srbije i SAD, kao i između Kosova i SAD. Nikad nisam rekao, niti verujem, niti imam razloga da kažem, da je Srbija potpisala nešto sa Kosovom. Nadam se da je ovo dovoljno jasno", kazao je Vilan i dodatno pojasnio šta je rekao za TV Prva.

"Izjavio sam da je u Vašingtonu Srbija potpisala sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama i da je Kosovo potpisalo sporazum sa SAD. Nisam naveo da je Srbija priznala Kosovo", rekao je Vilan novinarima.

Kako je ranije tokom dana prenela TV Prva, izraelski ambassador je izjavio da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

"Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je definitivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa", rekao je Vilan, a prenela pomenuta televizija.

Na pitanje da li bi Izrael mogao da revidira odluku o priznanju Kosova, izraelski ambasador je rekao da ne vidi razlog da Izrael povuče to priznanje.

Selakovićeva oštra reakcija

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković demantovao je ranije 12. maja navode ambasadora Vilana da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu sporazum sa Kosovom.

"Ono što je ambasador Izraela u Beogradu izjavio nije tačno i reč je o svojevrsnom bezobrazluku", rekao je Selaković za TV Prva.

Selaković je, pokazujući dokumente pred kamerama, istakao da su predstavnici Beograda i Prištine potpisali dva različita dokumenta.

"Ambasador Izraela je rekao da su oni to uradili (priznali Kosovo) pod pritiskom SAD. To znači da je naš predsednik izdržao taj jezivi pritisak u sred Vašingtona", rekao je Selaković.

On je ponovio da su Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali dva različita "papira" i naveo da u dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su "Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju".

"U dokumentu koji je potpisao predsednik Vučić stoji da je Srbija, odnosno, Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine, kao i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine", naveo je šef srpske diplomatije.

On je istakao da je Vučić potpisao dokument u kome se ne pominju ni Kosovo, ni Priština, dok je sa druge strane, "Izrael podlegao pritiscima kojima naš predsednik nije".

Selaković je rekao da u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je "malo verovatno da do toga dođe, posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova".

Istakao je da je predsednik Srbije u stalnoj kumunikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

Nikola Selaković (na fotografiji): Vučić je potpisao dokument u kome se ne pominju ni Kosovo, ni Priština

Selaković je naveo da je Vučić u roku od sedam dana od dogovora u Vašingtonu razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i rekao da će Srbija, ako "bude poštovana od strane Izraela", ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim.

Selaković je i početkom februara za Radio-televiziju Srbije izjavio da "predsednik (Srbije, Aleksandar) Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna tzv. Kosovo, i obrnuto".

Dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova deo je ekonomskog sporazuma u Vašingtonu potpisanog 4. septembra 2020. godine.

U septembru 2020. godine, bivši američki predsednik Donald Tramp (Trump) okupio je čelnike Kosova i Srbije na sastanku u Beloj kući radi normalizacije veza između balkanskih suseda.

Vašingtonskim sporazumom, koji su uz Trampa potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, osim tačke o premeštanju ambasada Kosova i Srbije u Jerusalim po ugledu na Sjedinjene Države, uređeno je nekoliko oblasti koje se odnose na ekonomska, privredna, infrastrukturna i politička pitanja između Beograda i Prištine.