Skupština Srbije usvojila predlog opozicije o glasanju posle promene adrese

Sednica Skupštine Srbije, 10. maj 2024.

Poslanici Skupštine Srbije 10. maja su izglasali izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Njim se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Nakon izglasavanja, ovaj pravni akt odmah je stupio na snagu.

Izmene i dopune dogovorene su na razgovorima poslanika vlasti i opozicije koja izlazi na predstojeće beogradske izbore, 2. juna.

Iz nekadanje koalicije "Srbija protiv nasilja" na predstojeće beogradske izbore u koaliciji "Biramo borbu", izlaze Zeleno levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanaka, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Protiv izlaska su Stranka slobode i pravde i stranke Zajedno i Srbija centar.

Predsednik i poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac, u ime predlagača rekao je da su predložene dopune Zakona "krupan korak ka vraćanju vere u birački spisak i kompletan izborni sistem".

Dodao je da problem biračkog spiska nije nov problem i da je "prekrajanje izborne volje tokom decembarskih izbora" stvorilo sumnju među građanima u kompletan izborni sistem.

Na proteklim izborima 17. decembra strani i međunarodni posmatrači zaključili su da je tokom izbornog procesa bilo neregularnosti.

Prema navodima opozicije i domaćih posmatrača vlast je uticala na izborne rezultate, pored ostalog, kroz fiktivno prijavljivanje građana iz drugih mesta u Srbiji i inostranstva na adrese u Beogradu i njihovo organizovano dovođenje na glasanje.

Te građane nazivaju "fantomskim biračima", naglašavajući da oni po zakonu nemaju pravo da budu prijavljeni u Beogradu i glasaju ako tu zaista ne žive.

Zoran Lutovac govori na Skupštini Srbije, 10. maja 2024.

Branko Pavlović iz poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda", prethodno je rekao da su izmene ovog zakona neustavne i da ugrožavaju biračko pravo građana Srbije.

"Uvođenje kolektivne odgovornosti zbog toga što postoji sumnja da neki krše zakon je potpuno neustavno", izjavio je Pavlović na sednici Skupštine.

Pročitajte i ovo: Izmene zakona kojim se sprečava migracija birača u Skupštini Srbije

'Izmene diskriminišu deo građana'

Pre početka sednice Skupštine, predsednik poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov rekao je na konferenciji za novinare da smatra da su izmene Zakona "nepotrebne" i da su predložene "na neodgovoran način".

Naglasio je da će ova poslanička grupa glasati za predložene izmene i dopune zbog "stabilnosti u društvu i na političkoj sceni", iako smatraju da će deo građana biti "diskriminisan" i da će ove izmene proizvesti "velike probleme".

"Jednom delu građana će biti faktični onemogućeno da glasaju", rekao je Jovanov.

On je rekao da će na izborima u budućnosti građani moći da glasaju na novoj adresi, ako su promenili prebivalište u poslednjih šest meseci, te da period od 11 meseci važi samo za izbore koji će se održati 2. juna.

Opozicija pre sednice: Značajna promena

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi front, opozicione stranke koja je deo koalicije "Biram borbu" koja će učestvovati na lokalnim izborima raspisanim za 2. jun, rekao je u četvrtak za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se radi o "značajnom koraku" ka unapređenju izbornih uslova.

"Ovo je za nas kao opoziciju značajno zbog toga što je jedna uspeh i ustupak. Naterali smo vlast da ustukne, a to je tražio i ODIHR (OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava)", rekao je Lazović 9. maja.

On je tada pojasnio da će se usvajanjem ovih izmena Zakona sprečiti migracije birača, što je za opozicione stranke i posmatrače na izborima bila jedna od ključnih neregularnosti, zabeleženih na parlamentarnim i izborima u 65 gradova i opština u Srbiji održanih 17. decembra.

"Smatramo da je ovo značajna promena koja će dobrim delom onemogućiti takvu jednu vrstu izbornog inženjeringa", naveo je Lazović za RSE i dodao da će opozicione stranke nastaviti borbu za unapređenje izbornog procesa u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa: Put glasača iz BiH u Beograd

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa, koju čine predstavnici vlasti i opozicije, ranije je dogovorila i da se lokalni izbori u gradovima i opštinama koji nisu održani u decembru, održe 2. juna, zajedno sa beogradskim izborima.

Prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, odnosno ispunjenje preporuka ODIHR-a, održan je 2. maja u Skupštini Srbije.

Radnu grupu čine po dva predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, političke stranke nacionalnih manjina koje nemaju poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, kao i organizacije civilnog društva, udruženje CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija.

Formiranje ove Radne grupe rezultat je parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Pročitajte i ovo: Održan prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa u Skupštini Srbije

Nakon izbora 17. decembra opozicija je optužila vlast u Srbiji za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i državni vrh odbacili.

Međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima.

ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.