SDS ostala bez zvanične internet stranice zbog sankcija u SAD

Banjaluka, Bosna i Hercegovina, ilustrativna fotografija

Srpska demokratska stranka (SDS) je ostala bez zvanične internet stranice koja je koristila domene "com" i "net" nakon što je američki provajder obustavio poslovanje sa ovom političkom partijom u Bosni i Hercegovini. Ovo je potvrdio Milan Mičičević, predsjednik SDS na konferenciji za novinare u Bijeljini, 16. februara.

Ova stranka je obaviještena da je poslovanje obustavljeno, jer se stranka nalazi na listi sankcija SAD.

Ministarstvo finansija i trezora, odnosno Odjeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC) je krajem 2004. godine stavilo Srpsku demokratsku stranku na listu sankcija.

Crna lista podrazumijeva da kompanije sa sjedištem u SAD ne mogu da posluju sa osobama i organizacijama sa ove liste Odjeljenja za kontrolu strane imovine.

Rad stranke nije zabranjen, iako je takav poziv bio upućen iz Međunarodne krizne skupine 2005. prema Uredu visokog predstavnika (OHR) koji ima takve ovlasti.

Ni jedna od partija koje su svoje programe zasnivale na ekstremnom nacionalizmu, nakon rata nije zabranjena.

"Zašto je to sad nakon 16 godina rada domena se dogodilo, mogu samo da nagađam", kazao je miličević na konferenciji za novinare.

SDS je od 2006. godine opoziciona stranka u Skupštini entiteta Republika Srpska.

Ko su osnivači stranke?

Srpsku demokratsku stranku su 12. jula 1990. osnovali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Sve troje su osuđeni za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Nakon 9. januara 1992. Karadžić je postao predsjednik samoproglašene Republike Srpske, Plavšić potpredsjednica, a Krajišnik predsjednik Skupštine Republike Srpske. SDS je imao 72 od ukupno 83 poslanika u toj ratnoj skupštini.

Oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u Bosni i Hercegovini su na takozvanoj američkoj "crnoj listi".

Među njima su najbrojniji optuženi i osuđeni ratni zločinci, njihovi bliski srodnici, prijatelji i saradnici. Drugi razlozi su korupcija, terorizam, organizovani kriminal i opstruisanje Daytonskoga mirovnog sporazuma.

Većina tih organizacija više ne postoji, nekim osobama su ukinute sankcije, a neke su preminule, no i dalje su na listi.