'Razboritost nije slabost': Scholz ne mijenja stav o raketama Taurus

Taurus krstareća raketa dugog dometa

Njemački kancelar Olaf Scholz ponovno je izrazio svoje protivljenje isporuci dugometnih krstarećih projektila Taurus Ukrajini.

Scholz je ponovio svoje stajalište 13. marta tokom rasprave u Bundestagu, navodeći svoje strahove da bi pružanje naprednog oružja moglo izravnije uvući Njemačku u sukob s Rusijom.

"Razboritost nije nešto što se može klasificirati kao slabost, kao što neki čine, već je razboritost ono na što građani ove zemlje imaju pravo", rekao je Scholz.

Scholz se suočio s oštrim kritikama konzervativne opozicije i drugih zbog svog odbijanja da Ukrajini da rakete, unatoč ponovljenim molbama iz Kijeva.

Pročitajte i ovo: Bivši šef NATO-a kritizirao Scholza zbog oklijevanja u vezi s Ukrajinom

Ponovno je rekao da bi opskrba ukrajinskih snaga projektilima Taurus zahtijevala sudjelovanje njemačkih vojnika koji bi im pomogli u korištenju tog oružja.

Opozicioni političari i neki članovi Scholzove trostranačke koalicije doveli su u pitanje tu tvrdnju.

Tokom rasprave, Scholz je tvrdio da Njemačka ne bi trebala predati kontrolu nad projektilima Taurus, koji bi u teoriji mogli pogoditi mete duboko unutar ruskog teritorija, uključujući Moskvu.

Njemačka je druga zemlja, nakon Sjedinjenih Država, koja je pružila najviše pomoći Ukrajini, koja je suočena s ruskom invazijom od februara 2022.