Šolc stigao u Beograd, dočekao ga Vučić

Nemački kancelar Olaf Šolc na samitu Evropske političke zajednice, 18. jul 2024.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) stigao je 18. juna kasno uveče u Beograd kako bi učestvovao na Samitu o održivim sirovinama.

Šolca je na beogradskom aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na Instagramu napisao da očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu bržeg ekonomskog rasta.

"Sutra je veliki dan, tokom kojeg ćemo razmatrati budućnost Srbije i otvaranje novih prilika za našu zemlju i narod", naveo je Vučić.

Samit o održivim sirovinama biće održan 19. juna, a najavljeno je učešće i potpredsednika Evropske komisije zaduženog za zelenu agendu Maroša Šefčoviča.

Na tom samitu će, kako je za RSE rečeno u Evropskoj komisiji, prisustvovati i predstavnici finansijskih institucija i industrije.

Tokom Samita trebalo bi da bude potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Vlada Srbije je 18. jula usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma.

Pročitajte i ovo: Nemački kancelar i evropski komesar u Beogradu zbog litijuma, šta se zna?

Samit o održivim sirovinama održava se samo nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije vratila u život projekat Jadar na zapadu zemlje bogatom litijumom.

Ovaj projekat predviđa da međunarodni rudarski gigant Rio Tinto iskopava litijum na zapadu Srbije.

Tome se protive ekološki aktivisti tvrdeći da će rudarenje litijuma uticati na životnu sredinu, dok Rio Tinto navodi da se projekat Jadar "može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".