Savjet ministara BiH zatražio međunarodnu pomoć u gašenju požara

Požar na planini Zelengori, okolina Foče, BiH, 11. avgusta 2024.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, jednoglasno donio odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, nakon što su požari zadesili BiH.

"Ovom odlukom zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu EU", saopšteno je iz Savjeta ministara nakon vanredne telefonske sjednice.

U saopštenju je navedeno da međunarodnu pomoć za gašenje požara primaju nadležni organi za civilnu zaštitu u BiH.

"Odluka će važiti dok traje opasnost od požara tokom 2024. godine", poručili su iz Savjeta ministara.

Pročitajte i ovo: Požar zahvatio 150 hektara Nacionalnog parka Sutjeska, vatru gasi i helikopter Oružanih snaga BiH

Najveće probleme trenutno stvara požar u Nacionalnom parku (NP) Sutjeska na jugoistoku zemlje, u kojem, kako je direktor NP, Zoran Čančar rekao ranije danas za Radio Slobodna Evropa, gori oko 150 hektara šume.

Kako je on naveo, gori "stoljetna crnogorična šuma" na obroncima planine Zelengore, a situaciju komplikuje vjetar koji "premješta vatru s jednog kraja na drugi".

Požar koji traje već tri dana su do sada, između ostalih, gasila dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske (RS) i jedan helikopter Oružanih snaga BiH.

Predstavnici vlasti u RS-u su ranije tražili da se dozvoli angažman helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije.

Državni ministri, između ostalih ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković, poručili su da vlasti RS-a prvo treba da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek onda institucijama drugih zemalja.

Požar je zahvatio i okolinu Bileće na jugu zemlje, ali kako prenosi agencija Srna, taj požar je pod kontrolom.

Pročitajte i ovo: Žarišta požara u svijetu i na Balkanu