SB UN o Kosovu: Prevazići prepreke koje su zaustavile dijalog

Dogovoreno je smanjenje broja sastanaka o Kosovu u Savetu bezbednosti UN-a

Šef Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da su protekli period na Kosovu obeležili potezi koji nisu poboljšali atmosferu i da se lideri s obe strane suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Tanin je rekao da lideri Kosova i Srbije treba da zauzmu pristup okrenut budućnosti i da prevaziđu poteškoće koje su osujetile pregovore.

"Minimalan uslov za nastavak dijaloga je pronalaženje načina da se situacija stabilizuje umesto što se uzburkava. Umesto toga, tendencija je išla ka uznemiravanju, a ne ka deeskalaciji", izjavio je šef UNMIK-a.

Tanin je rekao i da evropska perspektiva ostaje veoma bitan podstrek za mir i stabilnost u regionu i naveo da je "za stabilnost u regionu neophodna podrška svih članica Saveta bezbednosti UN-a za angažman Beograda i Prištine, kako bi se smanjile tenzije, pojačalo međusobno poverenje i smanjile prepreke za dijalog".

Šef UNMIK-a je naveo i da i Beograd i Priština treba više da učine kako bi se pripremio teren za dogovor koji mogu da postignu dve strane. On je istakao i da je problem u prethodnom periodu predstavljao i nejedinstven stav Prištine po pitanju nastavka dijaloga s Beogradom, a naveo je i da je puno pažnje bilo usmereno na takse koje su prištinske vlasti uvele za robu iz Srbije i BiH.

"Ta mera je osporena s mnogih adresa i Beograd je uslovio nastavak dijaloga time da Priština povuče takse, dok je Priština povezala povlačenje carina s brojnim uslovima. To nije jedini primer pozicije strana koje komplikuju napore da se vrate za pregovarački sto", kazao je Tanin.

Tanin je dodao i da je parlament Kosova u decembru usvojio tri zakona o aktivnostima Kosovskih bezbednosnih snaga koje nije podržala srpska koalicija na Kosovu i koje je Beograd veoma kritikovao. "Rezolucija SB UN 1244 je jedini zakonski osnov za međunarodno bezbednosno prisustvo, a Kfor je zadužen za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu", rekao je šef UNMIK-a.

Dačić: Dijalog zaustavile takse Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je da je dijalog prekinut isključivo zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpske i proizvode iz BiH.

"Želim da kažem da je Srbije u potpunosti posvećena dijalogu i spreman za njegov nastavak, ali to se može očekivati tek kada Priština povuče odluke o taksama. Zahvalan sam na podršci članova međunarodne zajednice koji su nedvosmisleno osudili odluku Prištine i pozvali na njeno hitno ukidanje. Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Ukoliko to ne učine, biće jаsno dа ne žele rаzgovor, ne žele dogovore, ne žele dа prаve kompromise, već žele politiku ucene."

Dačić: Dijalog prekinut isključivo zbog odluke Prištine da uvede takse

Članice Saveta bezbednosti UN-a dogovorile su se da se broj sednica o Kosovu smanji

Dačić je rekao i da da je najvažnije to što će Savet bezbednosti i dаlje kontinuirаno rаsprаvljаti o izveštаjimа generаlnog sekretаrа UN-а o situаciji nа Kosovu i rаdu UNMIK-a. Ipak, članice Saveta bezbednosti UN-a dogovorile su se da se broj sednica o Kosovu smanji. Ove godine će biti održana tri sastanka o Kosovu, a dva 2020. godine, prenela je agencija AP.

Dačić je doda da Srbija takođe želi da se pitanje Kosova reši i da ono više ne bude tema, ali da, kako je naveo, "taj trenutak još nije ni blizu". On je naveo i da je misija UN-a na Kosovu smanjena "previše i prerаno".

On je, istovremeno, rekao i da je u aprilu 2013. godine, tada kao premijer Srbije, potpisao Briselski sporazum, ali da on ni danas nije u potpunosti primenjen.

Čitaku: Takse su samo izgovor

Ambasadorka Kosova u SAD Flora Čitaku, rekla je da je odluka o taksama direktan odgovor na "agresivnu i brutalnu" kampanju srpske vlade protiv Kosova, kao i da one nisu problem već samo izgovor Beograda za odbijanje da sedne za sto sa Prištinom u Briselu.

"Čak i da vlada Kosova danas suspenduje takse, Srbija bi našla neki drugi izgovor da odloži ovaj proces", rekla je predstavnica Kosova, navevši da je odluka bila doneta i na osnovu ekonomskih parametara, kao i da sva roba koja ima oznaku "proizvedeno na Kosovu", ne može da pređe preko granica Srbije.

"Tarife nisu problem. Tarife su izgovor da ne sednu sa nama za sto u Briselu. Na kraju krajeva, realan ekonomski efekat taksi je minimalan na Srbiju. Samo tri odsto izvoza Srbije ide na Kosovo i tamo nema bilo kakve humanitarne krize. Molim vas posetite Kosovo i vidite sami. Suština je da će Srbija iskoristiti bilo šta samo da bi odložila neizbežno – priznanje Kosova kao nezavisne drževe", izjavila je Čitaku.

Ona je rekla i da Kosovo neće voditi dijalog o njihovom postojanju kao slobodne i nezavisne države, kao da neće pregovarati ni o Trepči ili nekom drugom resursu.

"Oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu", rekla je Čitaku.

Čitaku: Čak i da vlada Kosovo danas suspenduje takse, Srbija bi našla neki drugi izgovor

Predstavnica Kosova je rekla i da joj je neverovatno da se SB sastao više puta da razgovara o Kosovu nego o Siriji, Jemenu ili o Venecueli, kao i da je "neprihvatljivo da je Srbija pretvorila to telo u teatar".

Britanska ambasadorka u UN-u Karen Pirs ponovila je zahtev da se smanji broj sednica o Kosovu, pozivajući političke lidere dve strane da pređu preko razlika i posvete se dijalogu. Na vraćanje za sto pozvao je i predstavnik SAD Džonatan Koen.

"Verujemo da je ovo trenutak za postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji i da je to ostvarivo u ovoj godini. Neuspeh da se prilika iskoristi značio bi korak unazad. Dijalog bi trebalo da bude prioritet za obe zemlje. I Kosovo i Srbija bi trebalo da odmah preduzmu korake na smanjenju tenzija, uklanjanju prepreka i stvaranju uslova za brz napredak u dijalogu. Za Kosovo, to bi značilo trenutno ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH. Postizanje dogovora zahteva hrabro vođstvo i fleksibilnost na obe strane", izjavio je Koen.

Nemački ambasador Kristof Hojsgen poručio je da, ukoliko dve strane žele u evropsku zajednicu, treba da nastave bez taksi i trgovinskih barijera.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da ta zemlja deli zabrinutost sa Srbijom zbog, kako je naveo, ozbiljnosti situacije sa Kosovom. On se osvrnuo i na govor predstavnice Kosova i rekao da ne mora da dolazi na sednicu ako je doživljava kao "šaradu".

Nebenzja je rekao i da Kosovo treba da bude pod stalnom kontrolom SB UN-a jer je situacija nestabilna i svakog trenutka može da se otme kontroli.

"Rusija je dosledna u svojoj poziciji prema Kosovu. Mi se zalažemo za postizanje uzajamno prihvatljivog i održivog dogovora Beograda i Prištine, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Taj dogovor bi trebalo da bude fer i u skladu sa međunarodnim pravom, odobren od strane Saveta bezbednosti. Nametanje nekakvog finalnog dogovora o normalizaciji i vezivanje za veštačke rokove bi, verujemo, samo remetilo. Ako želimo da postignemo stabilnost na Balkanu, moramo biti u stanju da pronađemo kompromis", kaže predstavnik Rusije.

Pročitajte i ovo: Priznaje li Kosovo UNMIK?

Redovni kvartalni izveštaj o radu UNMIK-a stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica Saveta bezbednosti koje smatraju da je održavanje sednica na temu Kosova svaka tri meseca previše često.

Velika Britanija tražila je da se Kosovo zauvek skine sa dnevnog reda, dok SAD smatraju da sednice treba da se održavaju dva puta godišnje. Protiv rasprave o stanju na Kosovu je i Francuska, dok Rusija i Kina ne podržavaju ovu inicijativu.

Sve zemlje koje su protiv, kao razlog navode stanje na terenu, odnosno da ono više ne zahteva redovne sednice.

Sednica je održana i u danu u kome je postavljeno pitanje da li Kosovo priznaje UNMIK, s obzirom na to da je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da je "Kosovo prekinulo komunikaciju sa ovom misijom", dok iz njegovog kabineta dodaju da Vlada Kosova praktično i ne priznaje tu misiju.