Rijad domaćin pregovora o Jemenu, fokusirajući se na primirje s Hutima

Vojni oficiri lojalni Hutima na obilježavanju sedme godišnjice intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u jemenskom sukobu, Sana, Jemen, 26. mart 2022.

Saudijska Arabija je 29. marta bila domaćin savezničkim frakcijama iz rata u Jemenu dok UN pokušava osigurati primirje s ciljem omogućavanja brodova s gorivom i nekih letova u područja koja drže jemenski pobunjenici Huti za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca ramazana, naveo je izvor upoznat o ovome.

Pokret Huti koji je orijentisan prema Iranu i već sedam godina se bori protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, rekao je da neće prisustvovati pregovorima, ali je u saopštenju inicijativu UN-a opisao kao pozitivnu.

Ramazan počinje 2. aprila.

Plan koji je izradio specijalni izaslanik UN-a za Jemen Hans Grundberg takođe podržavaju Sjedinjene Države i druge sile Zapada, rekla su dva izvora.

Grundbergova portparolka Ismini Palla odbila je komentarisati detalje, rekavši da je cilj primirja da se Jemencima pruži prijeko potreban mir.

Pročitajte i ovo: Jemenski Huti nude primirje nakon napada na saudijska naftna postrojenja

"Izaslanik nastavlja razgovore sa svim stranama i poziva sve da se konstruktivno angažuju kako bi se hitno postiglo primirje", rekla je ona u saopštenju.

Konsultacije Rijada održavaju se pod pokroviteljstvom Vijeća za saradnju u Zaljevu sa sjedištem u Rijadu i očekuje se da će trajati više od nedjelju dana. Huti su rekli da će prisustvovati pregovorima samo u neutralnoj zemlji.

Prijedlogom se poziva na jednomjesečni prekid vatre u zamjenu za omogućavanje pristajanja brodova s gorivom u luku Hodeida koju drže Huti i da mali broj komercijalnih letova saobraća s aerodroma Sanaa, naveli su izvori.

Četiri broda za gorivo čekala su od 27. marta ispred luke Hodeida, uključujući tanker koji je zaglavio u zoni koalicionog zadržavanja skoro tri mjeseca, podaci su UN-a. Ublažavanje blokade bi pomoglo u normalizaciji teške humanitarne krize u Jemenu.

Saudijska vlada i koalicija, koja je intervenirala u Jemenu 2015. godine nakon što su Huti izbacili vladu koju podržava Saudijska Arabija iz prijestolnice Sane, nisu odgovorili na upit za komentar, prenosi Reuters.