Sattler: BiH bez napretka u oblasti pravosuđa

Johan Sattler, head of EU Delegation to Bosnia Herzegovina with Zoran Tegeltija, chairman of the Council of Ministers of BiH

Šef Delagacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine (BiH) Johann Sattler predao je u utorak predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za Bosnu i Hercegovine u pregovorima sa Evropskom unijom.

Sattler je na konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio da se u izvještaju odražava jedan duži period stagnacije.

“U značajnom dijelu oblasti nisu napravaljeni neki konkretniji iskoraci. Međutim, postoje i pozitivne stvari. U proteklim mjesecima napravljene su konkretne aktivnosti po 14 prioriteta i to su one pozitivne strane iz izvještaja”, rekao je Sattler.

Pročitajte i ovo: Evropska komisija: Suzbijanje korupcije prioritet država Zapadnog Balkana

U izveštaju o napretku u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

Znakovi pogoršanja zahtijevaju hitne mjere za povratak povjerenja građana u pravosuđe, počevši od vjerodostojnog i rigoroznog sistema provjere finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

“Nije bilo napretka u oblasti vladavine prava. Doslovno nije bilo napretka u poglavljima 23 i 24. Doslovno se nalazimo na istom mjestu, tamo gdje smo i bili prije godinu dana”, objasnio je Sattler.

On je pozvao sve ’relevantne aktere’ da prestanu sa opstrukcijama reformi pravosuđa, koje se uglavnom odnose na izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

“Pozivam Parlamentarnu Skupštinu BiH da izmjene ovog Zakona usvoje u što kraćem roku, a također napominjem da su ove zakonodavne izmjene nužno vezane za odobravanje narednog paketa makro-finansijske pomoći”, poručio je Sattler.

Pročitajte i ovo: Brisel razmatra uskraćivanje podrške pravosuđu BiH

Kako je istaknuto u izvještaju, tokom većeg dijela izvještajnog perioda Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine bila je blokirana iz političkih razloga, što je rezultiralo zaostatkom u donošenju zakona.

Predsjedavjući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je važno u ovom Izvještaju ‘da je Zapadni Balkan, kao i BiH strateški interes EU’.

“To znači da nismo zaboravljeni i da je posljednjih mjeseci BiH ipak napravila nekoliko iskorak ka putu ka EU”, rekao je on novinarima.

Tegeltija vjeruje da u narednih mjesec dana BiH može usvojiti Akcioni plan, Zakon o javnim nabavkama, ali i raditi na izmjenama Zakona o VSTV- u.

“Početak aprila ove godine formirali smo prioritete i ako pogledamo svi prioriteti se nalaze pred Parlamentarnom skupštinom BiH, osim pitanje presude Sejdić Finci, koja nije tema u Parlamentu”, kazao je Tegeltija.

Kako je najavio BiH će do proljeća zaslužiti kandidatski status.

Pročitajte i ovo: Predsedništvo BiH: Kandidatski status 2021, ako sprovedemo reforme

Među ključnim nalazima Izvještaja o napretku napominje se i da je BiH tek u ranoj fazi reforme javne uprave (PAR).

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi i kada je u pitanju suzbijanje i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a u izvještaju se navodi da nije ostvaren napredak u odnosu na preporuke iz 2019.