Satelitski snimci pojačavanja ruskih trupa u Bjelorusiji

Satelitski snimci do kojih je došao RSE pokazuju da je Rusija postavila više od 300 šatora na tri lokacije tokom prošlog mjeseca za privremeni smještaj vojnika na tri poligona u Bjelorusiji, uključujući 190 šatora u Abuz-Liasnuski.

Pišu: Andrei Shauliuha, Todd Prince i Wojtek Grojec

Kada je Rusija u februaru održala velike vojne vježbe u Bjelorusiji, dvije zemlje opisale su ih kao odbrambene prirode s ciljem odbijanja vanjske agresije, tačnije od Ukrajine i NATO-a, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Međutim, kako su vježbe završile, mnogi od 30.000 ruskih vojnika stacioniranih u Bjelorusiji tada su prešli granicu Ukrajine u sklopu invazije predsjednika Vladimira Putina, koja je sada u osmom mjesecu.

Novi satelitski snimci koje je pribavio Bjeloruski servis RSE pokazuju da su se hiljade ruskih vojnika možda vratili u Bjelorusiju, postavljajući pitanje da li je još jedan upad u Ukrajinu sa sjevera neminovan – ili Moskva uz pomoć Minska samo pokušava da skrene pažnju Kijeva.

Rusi "nemaju dovoljno borbene moći za pokretanje ofanzive (iz Bjelorusije) i nema vitalnih ukrajinskih tačaka u blizini", rekao je Mark Kansijan (Cancian), vojni analitičar u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

Ruske snage pretrpjele su značajne gubitke u ljudstvu i opremi od septembra kada je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu koja se nastavlja u Donbasu na istoku i Hersonu na jugu.

"Rusi vjerovatno žele skrenuti pažnju Ukrajinaca i povući dio svojih snaga od Hersona i Donbasa", rekao je Kansijan za RSE.

Šatorska naselja

Satelitski snimci koje je 31. oktobra snimila komercijalna kompanija Planet Lab, dok kojih je došao RSE, pokazuju da je Rusija tokom proteklog mjeseca postavila više od 300 šatora na tri lokacije za privremeni smještaj vojnika na tri poligona u Bjelorusiji.

Uključili su najmanje 190 šatora u Abuz-Liasnuskom u zapadnoj Bjelorusiji gdje kopnene snage treniraju; 35 u Repišči u centralnoj Bjelorusiji gdje artiljerijske snage vježbaju; i 80 u Lasvidi izvan Minska gdje vazdušno-desantne snage treniraju.

Abuz-Liasnuski je najjužnija lokacija, smještena oko 160 kilometara sjeverno od ukrajinske granice.

Stotine komada vojne opreme, uključujući kamione i neke haubice, također su, sudeći po snimcima, stigle u baze.

Čini se da je većina šatora veličine 12 puta sedam metara, za koje je Dara Masikot (Massicot), vojna analitičarka u vašingtonskom tink-tenku RAND, procijenila da u svaki može udobno stati između 24-25 vojnika.

To bi značilo da bi maksimano 7.500 vojnika moglo da bude stacionirano u šatorima na te tri lokacije.

Nije jasno hoće li biti podignuto više šatora i koliko će ruskih vojnika biti smješteno u postojećim zgradama i strukturama u blizini terena za obuku.

Iz Rusije nije bilo javnog objašnjenja o svrsi kampova niti o broju vojnika koje planira stacionirati u Bjelorusiji.

U međuvremenu, u Bjelorusiji, moćnik Aleksandar Lukašenko objavio je 10. oktobra da će ruske trupe biti raspoređene u Bjelorusiji, ali je rekao da je to u odbrambene svrhe, tvrdeći - bez dokaza - da Ukrajina planira napad.

Nekoliko dana kasnije, Lukašenkov ministar dobrane rekao je da će ukupno 9.000 vojnika biti raspoređeno zajedno s bjeloruskim snagama blizu ukrajinske granice.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da Rusija planira poslati do 20.000 vojnika u Bjelorusiju, što je snaga dovoljno velika da pokuša invaziju.

Ukrajina je saopštila da bi oni mogli biti smješteni ne samo u bazama, već i na civilnim lokacijama, uključujući skladišta, hangare i napuštena poljoprivredna gazdinstva. Zbog toga bi bilo teško odrediti broj ruskih vojnika u Bjelorusiji samo na temelju satelitskih snimaka.

Raspoređivanje ruskih trupa u Bjelorusiji možda je pokušaj Minska i Moskve da odvuku ukrajinske snage od njihove kontraofanzive na istoku i jugu, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Oni pokušavaju "prikovati ukrajinske trupe uz sjevernu granicu", navela je istraživačka organizacija iz Vašingtona u bilješci od 2. novembra.

Institut je saopštio da je "vrlo malo vjerovatno" da će bjeloruske snage učestvovati u ratu, napominjući da bi to opteretilo ograničene vojne resurse nacije i potkopalo Lukašenkovu moć u Bjelorusiji, kojom on vlada već gotovo 30 godina.

Obuka, a ne raspoređivanje?

Analitičari kažu da postoji još jedno objašnjenje za pojavu kampova u Bjelorusiji: Rusija ih možda želi koristiti za potrebe obuke jer nema dovoljno kapaciteta unutar Rusije.

"Moguće je vjerovati da su Rusiji potrebna područja za obuku", rekao je Kansijan. "Mobilizacija 300.000 rezervista udvostručuje veličinu vojske i ona nije opremljena da podnese ekspanziju te veličine."

Bjeloruska najava o raspoređivanju zajedničkih trupa došla je manje od mjesec dana nakon što je Kremlj naredio veliku mobilizaciju vojnih rezervi, s ciljem jačanja ruskih trupa u Ukrajini. Putin je 4. novembra rekao da je Rusija pozvala ukupno 318.000 vojnika.

Mihailo Žirokhov, ukrajinski vojni stručnjak, rekao je da je Rusija nakon raspada Sovjetskog Saveza rasprodala velik dio svoje zemlje koja se koristila kao teren za obuku.

Iako su njene oružane snage prošle kroz veliku modernizaciju u posljednjih 15 godina, Rusija nije uložila u ažuriranje svoje infrastrukture za regrutovanje i mobilizaciju, kažu analitičari.

Nedostatak ulaganja pokazao se u često haotičnoj i nasumičnoj prirodi mobilizacije od 21. septembra nešto što su ruski mediji pomno dokumentovali.

Žirokhov je rekao kako je moguće da bi Rusija mogla narediti svojim trupama da uđu u Bjelorusiju kako bi izvršile invaziju na Ukrajinu nakon što se njihova obuka završi na proljeće.

Ako je tako, rekli su neki stručnjaci, njihova sudbina mogla bi da bude mnogo gora od prvog talasa ruskih vojnika koji su izvršili invaziju iz Bjelorusije, a koji su pretrpjeli teške gubitke prije povlačenja krajem marta.

To je zato što su ukrajinske snage sada bolje obučene i iskusnije, pošto su vodile višemjesečne naporne bitke širom zemlje i zato što ukrajinske snage sada imaju moćno zapadno naoružanje u svojim arsenalima.