Šaškor: Što je Hrvatskoj Vesna Pusić?

Vesna Pusić

Donedavna hrvatska ministrica vanjskih poslova i sadašnja potpredsjednica Sabora RH, Vesna Pusić kandidat je za glavnu tajnicu Ujedinjenih nacija. Prezentacija osmero kandidata održana je u New Yorku prije nekoliko dana, konačni izbor bit će obavljen na jesen. Krug potencijalnih kandidata može se i proširiti. Iz zemalja bivše Jugoslavije, uz Hrvatsku, kandidirani su još diplomati i političari iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Bugarska kandidatkinja, glavna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova, te bivša novozelandska premijerka i sadašnja dužnosnica UN-a, Helen Clark, startale su s najboljim izgledima.

Konačni izbor bit će rezultat složene međunarodne diplomatsko-političke operacije, pri čemu osoba budućeg glavnog tajnika svjetske organizacije i nije u prvom planu. Ali za svaku zemlju sudjelovanje u toj prestižnoj utrci prigoda je za afirmaciju, za isticanje njezinih političkih, gospodarskih, kulturnih i svakih drugih potencijala.

Što se u Hrvatskoj događa s kandidaturom Vesne Pusić? Blamaža.

Njezino izlaganje u New Yorku hrvatski građani mogli su pratiti na javnoj televiziji susjedne Slovenije ili na regionalnoj televiziji N1, ali ne i na HRT-u. Smetalo bi programskoj shemi, kazali su odgovorni, netom imenovani novi HDZ-evi đačići. A HRT ima cijeli jedan kanal za slične sadržaje. Dno dna, već je negdje komentirano.

Vesnu Pusić je kandidirala Milanovićeva Vlada, čija je bila potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova. Bilo je jasno da ona nije izbor nove vladajuće većine. To se vjerojatno događa i s nekim drugim kandidaturama svugdje po svijetu, vlasti se mijenjaju, država i njezini interesi ostaju. Uz kandidate za takve vrhunske funkcije se naprosto stane, to je elementarni red. Ali HDZ se odlučio na prozirnu opstrukciju. I usput osramotiti i svog vlastitog premijera s kojim sve teže nalaze zajednički jezik.

Tihomir Orešković

Premijer Tihomir Orešković javno je dao podršku kandidaturi Vesne Pusić. Njegov prvi potpredsjednik i lider HDZ-a, Tomislav Karamarko odmah je imao korekciju – ''Ona nije naš izbor ali joj dajemo tehnički podršku''. Što to znači, vidimo ovih dana. Za predsjednika Sabora, HDZ-ovog Željka Reinera - a Vesna Pusić je aktualna potpredsjednica toga doma - ona se sama kandidirala i to putem medija, a premijer je ''navodno podržava''.

HDZ na društvenim mrežama objavljuje da ona nije njihova kandidatkinja. Potom slijedi teška artiljerija. Patuljasti partner u vladajućoj koaliciji, radikalno desničarski HSP AS, pokreće peticiju protiv kandidature. Uputit će je i Vijeću sigurnosti UN-a. Peticiju je do sada potpisalo, tvrdi se, dvadesetak saborskih zastupnika, listom iz redova vladajuće koalicije, uključivši i HDZ. Glavni tajnik HSP AS, Pero Ćorić, svojedobni osuđenik za krivotvorenje, izjavljuje da mu je prihvatljiviji kandidat Vuk Jeremić od Vesne Pusić, jer je ''nanio manje štete Hrvatskoj''. Osporavanju su se pridružile i desničarske civilne udruge, kao i sisački biskup Vlado Košić.

Izbor Lukšića donosi najveći dobitak

Izbor Lukšića donosi najveći dobitak

Odlazeći potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Lukšić, nema velike šanse da postane novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, ako je suditi po kvotama koje je postavila čuvena britanska kladionica Vilem Hil.

Crnogorski političar nalazi se na samom dnu liste sa šansom 25/1, da naslijedi Ban Ki Muna. Bivši ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, nalazi se na visokom drugom mjestu sa šansom 4/1.

Nekadašnja premijerka Novog Zelanda, Helen Klark, nalazi sa na prvom mjestu sa 5/2 šansom. Ispred Lukšića našla se hrvatska kandidatkinja, Vesna Pusić, sa šansom od 16/1, slovački diplomata, Miroslav Lajčak, sa 12/1, ali i bivši britanski premijer, Toni Bler, sa šansom 14/1.

Za sve njih Vesna Pusić je nacionalni izdajnik, osoba koja je Hrvatsku proglasila agresorom u Bosni i Hercegovini i koja je kriva što su u Haagu, naravno za njih nezasluženo, završili čelnici nekadašnje Herceg-Bosne.

Pero Ćorić očigledno nije krivotvorio samo službene isprave. Krivotvori i činjenice. Vesna Pusić je u hrvatskom Saboru 2001. godine ustvrdila da su ''Tuđman i HDZ vodili agresivni rat u BiH... Domovinski rat koji se vodio u Hrvatskoj je pozitivan, ali ga se nije moglo voditi izvan teritorija RH odnosno u Bosni i Hercegovini.'' Pri tome se pozvala na činjenicu da je regularna Hrvatska vojska tada djelovala u BiH bez odluka Hrvatskog sabora, što je ustavna obveza.

Predsjedavajući sjednice, Vladimir Šeks udijelio joj je javnu opomenu.

Vesna Pusić je zbog te izjave, sve do danas, crvena krpa nacionalističke desnice. Bila je izložena nebrojenim verbalnim napadima, vulgarnim ispadima i maltertiranju.

A rekla je ono što cijeli svijet zna. I spasila obraz Hrvatske koja je, nakon godina izolacije, upravo zbog Tuđmanove bosanskohercegovačke avanture, krenula na mukotrpan, 12 godina dug put prema Evropskoj uniji. Tomislav Karamarko tada je bio suradnik predsjednika Stjepana Mesića i u grijehe prijašnje vlasti spominjao i – politiku prema BiH!

Vesna Pusić osoba je besprijekorne akademske reputacije i političkog integriteta. Zaslužna je za civilizirano lice Hrvatske u svijetu. Kao političarka imala je dobrih i lošijih poteza, osobito na stranačkoj sceni. Međutim, ono što joj se spočitava spada u ponajbolje poteze političara s vizijom.

Liberalni političari u Hrvatskoj ugožena su vrsta. Napada ih se i izlaže javnom linču. Prisjetimo se drugog barda liberalizma, pokojnog Vlade Gotovca. On je u predizbornoj kampanji prije dvadesetak godina od strane Tuđmanovih pretorijanaca dobio vojničkim opasačem po glavi. Napadačima se ništa nije dogodilo, dapače, dobili su odlikovanja.

Sada se s Vesnom Pusić obračunavaju baštinici slične zagrižene, primitivne nacionalističke opcije.

Obračun s Vesnom Pusić zapravo je unutarnjopolitički – on je usmjeren na diskreditaciju premijera Oreškovića koji je javno obznanio potporu Pusićevoj. Orešković nastoji izgraditi svoj autonomni politički autoritet, a ne biti samo činovnik čija je zadaća biti prvi knjigovođa države. HDZ nije predvidio da im se ''premijer iz šešira'' miješa u posao. Dalje napetosti na toj relaciji tek slijede.

Slučaj s Vesnom Pusić je više od unutarnjopolitičkih igara. Jer, posljedice su vanjskopolitičke, a sramota pada na cijelu zemlju. I to je nanose oni kojima su puna usta ''nacionalnih interesa''.

Ali slučaj s Vesnom Pusić je više od unutarnjopolitičkih igara. Jer, posljedice su vanjskopolitičke, a sramota pada na cijelu zemlju. I to je nanose oni kojima su puna usta ''nacionalnih interesa''.

Vesna Pusić upravo se oprostila od dugogodišnjeg vođenja svoje stranke, HNS-a. U završnoj riječi govorila je o slobodi i o strahu.

''Prostor slobode prostor je progona straha. Bila sam uvjerena da smo strah zauvijek prognali iz hrvatske politike, ali danas vidim da, nažalost, nije tako. Još uvijek se pokušava ljude zastrašivati, naročito, i više od svega, zbog prava na različito mišljenje. .. Ne bojte se nikog i nema razloga za to, bojte se samo vlastite malaksalosti i nespremnosti da i dalje stojite na braniku pristojnosti, građanskog društva, obrazovanja, slobode od straha i slobode od mržnje.''

A jedan od potpisnika peticije protiv Vesne Pusić, saborski zastupnik HDZ-a, Željko Glasnović, ovako govori, na javnoj televizji, naravno (citat s portala Lupiga.com – autentično prenesen): ''Hrvatska je moralno je i duhovno propala. Izmijenila je mentalni sklop ljudi su pod tom utjecaju psihopatologije. Mene čudi da još imamo na fakultetima filozofskim, politički znanosti. Ja bi zvao njih političke pedofile, jer oni imaju isti mentalni sklop. Pedofili su neizlječivi. Ja sam radio deset godina na pravosudnoj policiji''.

Za sada, gospodin se još nije kandidirao za glavnog tajnika UN-a.