Festival svjetla u Sarajevu

U bašti botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine izložene su audio-vizualne postavke. Cilj je, kako kažu organizatori festivala, očuvanje prirodnog, etnografskog i arheološkog naslijeđa.

Među brojnim svijetlećim skulpturama nalazi se simbol leptira.

Osim leptira, u svijetlećoj postavci je i skulptura tulipana.

Građani Sarajeva Alen i Ajla Dorfer došli su s djecom u posjetu.

"Smatram da je apsolutno potrebno nešto ovakvo i da mi imamo malo ovakvih događaja i prilika da vidimo ovakvo nešto. Obično moramo putovati pred novogodišnje i božićne praznike da ovo vidimo u drugim gradovima Europske unije", kazala je Ajla Dorfer.

Simboli Zemaljskog muzeja BiH prikazani su u audio-vizualnom formatu.Posjetitelji mogu čuti zvukove koji se nalaze u prirodi.

U fontani koja se nalazi u bašti Zemaljskog muzeja su i cvjetovi lopoča.

Festival svjetla upotpunio je turističku ponudu grada Sarajeva. Otvoren je do 22 sata i zbog ove postavke produženo je radno vrijeme Zemaljskog muzeja.

Do audio-vizualnih postavki posjetitelje vodi staza sa tablama koje dodatno opisuju svijetleće objekte. Osvijetljeni leptiri dio su koncepta svijetlećeg parka.

Od 29. studenog/novembra festival je započeo akciju "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", u okviru koje će posjetitelji s ulaznicom moći posjetiti i unutrašnjost muzeja.

Zatvaranje festivala će biti na Dan nezavisnosti BiH, 1. ožujka/marta 2024. godine.

U Sarajevu je otvoren Festival svjetla u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Bit će otvoren tri mjeseca.Svjetlosne dekoracije su postavljene u botaničkom vrtu i fasadi muzeja. Inspirirane su muzejskom građom,