Čeka se nalaz inspektora o klizištu na Trebeviću iznad Sarajeva

Satelitska fotografija lokacije na planini Trebević iznad Sarajeva. Nakon početka izgradnje apartmenskog kompleksa, pokrenulo se klizište koje ugrožava stanovnike sarajevskog naselja Širokača oko 200 metara ispod gradilišta.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) čeka nalaz nadležnog entitetskog inspektora o klizištu na planini Trebević iznad Sarajeva, koje ugrožava glavni grad Bosne i Hercegovine.

To je odgovoreno u utorak, 15. oktobra iz tog Ministarstva u RS na upit Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako navode, od izvještaja inspektora, zavisiće dalje postupanje.

Nakon početka izgradnje apartmanskog kompleksa "Trebević Hills" u bh. entitetu RS pokrenulo se klizište koje se posljednjih dana ubrzano kreće, prijeteći da ugrozi više od 250 domaćinstava u sarajevskom naselju Širokača, koje je u drugom entitetu, Federaciji BiH.

Iz Opštine Istočni Stari Grad u RS saopšteno je ranije da su nadležne službe tog entiteta, gdje se klizište nalazi, kao i one iz Federacije BiH, počele sanaciju 11. oktobra.

U nadležnom Ministarstvu RS, za RSE kažu kako ih entitetski inspektor mora obavijestiti o stanju na terenu i preduzetim mjerama.

"S obzirom da mi nismo dali dozvolu, da nismo imali žalbi ni bilo kakvih zahtjeva za postupanje - u ovoj situaciji djelujemo isključivo u okviru svojih nadležnosti i s ciljem zaštite života i imovine građana u oba entiteta", istakli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U odgovoru napominju da je građevinsku dozvolu za "Trebević Hils" dala Opština Istočni Stari Grad 2018. godine, a da je Ministarstvo nadležno za izdavanje dozvola tek od 2022. godine, nakon što je dio Trebevića na teritoriji entiteta RS proglašen parkom prirode, sa vrlo visokim stepenom zaštite.

"Za inspekcijski nadzor nadležna je lokalna inspekcija - u ovom slučaju, pošto opština nema svoje inspektore, na teren je izlazila inspekcija Grada Istočno Sarajevo. Kako su nam rekle kolege iz republičkog Inspektorata, nakon dopisa Federalne civilne zaštite, gradski inspektori su izašli na teren i konstatovali da investitor radi po zakonu", navodi se u odgovoru na upit RSE.

Pročitajte i ovo: Klizište na planini iznad Sarajeva prijeti kućama

Kasno naveče 10. oktobra je i Opština Stari Grad Sarajevo izdala saopštenje, navodeći da su donesene "hitne mjere za zaštitu od klizišta" u Mjesnoj zajednici Širokača, gdje su zabilježene brojne pukotine u zemljištu, koje se povećavaju.

Među devet navedenih hitnih mjera su i priprema plana evakuacije ugroženih stanovnika, traženje pomoći viših nivoa vlasti, te zahtjev za obustavljanje radova koji uzrokuju klizište.

Donesene mjere su još i izgradnja drenažnih kanala za odvod oborinskih voda van naselja, čiščenje oborenih stabala, kamenja i zemlje iz korita Bistričkog potoka.

Opština je naložila i stalnu dežuru na ugroženoj lokaciji, a prema posljednjim podacima od 11. oktobra, stanje je stabilno.

U poplavama i klizištima u BiH nakon kiša i nevremena 4. oktobra stradalo je najmanje 20 ljudi, prema posljednjim podacima vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona obavljenim 10. oktobra.