Sarajevo ispratilo povorku s tabutima, počast uputio i Dritan Abazović

Kolona kombija s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava zaustavila se nekoliko puta do Potočara, kao i ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, gdje su im građani odali počast.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na 26. godišnjicu genocida, među 19 žrtava su i tijela dvojice maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen, te 17-ogodišnji Fikret Kiverić.

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

​Ove godine će biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

Među okupljenima bili su i političari, kako domaći tako i strani. Počast je odao i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović koji je u posjeti BiH.

U Skupštini Crne Gore je 17. juna, na prijedlog Bošnjačke stranke i uz podršku opozicijske Demokratske partije socijalista (DPS), izglasana Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Počast su odali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović (nisu na fotografiji), kao i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović (u sredini) te Dritan Abazović (lijevo). 

Nakon Sarajeva, kolona kombija uputila se prema Memorijalnom centru Srebrenici - Potočari u kojem će 11. jula posmrtni ostaci biti ukopani.