U Sarajevu održan skup podrške palestinskom narodu

Skup podrške palestinskom narodu, Sarajevo 22. maja 2021.

Skup podrške palestinskom narodu održan je u subotu, 22. maja u Sarajevu. Nekoliko stotina građana BiH poslalo je poruku mira, ali i zahtjev da se odgovorni za ubistva djece, žena, stanovnika Gaze, Palestine procesuiraju pred međunarodnim sudovima pravde.

U obraćanju okupljenima, ambasador Palestine u BiH, Rezeq Namoora uputio je kritiku Ujedinjenim nacijama i Međunarodnoj zajednici koji su pružili podršku Izraelu sa stavom „da se ima pravo braniti“.

„Palestinski narod nije usamljen i mi iz srca Sarajeva, evropskog Jerusalema, šaljemo podršku palestinskom narodu. Za naše šehide: djecu, žene, braću tražićemo pravdu“, poručio je ambasador Namoora.

Pročitajte i ovo: Skup podrške Palestinske dijaspore u Beogradu

Skupu podrške palestinskom narodu prisustvovao je i Alija Redžić, predstavnik udruženja demobilisanih boraca iz Zenice.

„Mi nismo teroristi. Mi smi muslimani i imamo vjeru koja zabranjuje ono što nam stavljate na teret. Cijenim Ameriku, mnogo je učinila za BiH. Ali, nemojte dozvoljavati da se ljudi imaju pravo braniti u tuđim kućama, avlijama i džamijama. To nije demokratija“, istakao je Redžić.

Pročitajte i ovo: Protesti podrške Palenstincima u Turskoj, Libanu i Jordanu

Podršku palestinskom narodu iz Sarajeva su uputili i Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko - Palestinsko prijateljstvo, ambasadori Turske i Irana u BiH, Sadik Babur Girgin i Gholamreza Alimohammad Ghelichkhan, te organizatori skupa “Palestinska zajednica u BiH“ i njen predsjednik Majed Maarouf.

Prekid vatre uz posredovanje Egipta stupio je na snagu u petak, 21. maja u ranim jutarnjim satima nakon 11 dana nemilosrdnog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze i hiljade raketa koje je Hamas, grupa koja upravlja Pojasom, lansirao prema Izraelu.

Hiljade Palestinaca vratilo se kućama na zgarišta, a zvaničnici kažu da će obnova trajati godinama.

Nakon što je Izrael otvorio prelaz Kerem Šalom kamioni različitih humanitarnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije (UN), u subotu, 22. maja stigli su sa prijeko potrebnim lijekovima, hranom i gorivom u Gazu. Svjetska zdravstvena organizacija založila se za otvaranje koridora za evakuaciju ranjenika.

Pročitajte i ovo: Prvi konvoji humanitarne pomoći stigli u Gazu

Tokom izraelskog bombardovanja Gaze ubijeno je najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 djece, dok je dodatno razorena ionako osiromašena teritorija.

Na izraelskoj strani ubijeno je 12 ljudi, uključujući dvoje djece.