Sarajevo: Sjećanje na Gabrielea Morenoa

Sarajevo: Sjećanje na Gabrielea Morenoa

Na dvadesetu godišnjicu smrti Gabrielea Morenoa, nekoliko članova i članica udruge Beati i costruttori di pace prisjetilo se njegovog svirepog ubistva na Vrbanja mostu u Sarajevu.

“Osjetili smo da postoji strana rata koja treba biti zapamćena: solidarnost i prijateljstvo koje je rođeno uprkos patnji i nasilju. Nazovite to dobrom pričom koja je sahranjena ispod vela nasilja, patnje i smrti”, rekao je Albino Bizzotto, predsjednik Beati i costruttori di pace, dodajući da su svjesni da obilježavanja rata nisu veoma popularna u Sarajevu.

Gabriele Moreno Locatelli je ubijen snajperom 03. oktobra/listopada 1993. godine na Vrbanja mostu u Sarajevu.

Sa četiri druga italijanska volontera iz asocijacije Beati i costruttori di pace (Blaženi graditelji mira) učestvovao je u mirovnoj akciji. Oni su, naime, ostavili su cvijeće na mjestu gdje je ubijena Suada Dilberović i nosili su sa sobom komad hljeba na kojem je bila napisana riječ “mir” s namjerom da ga ostave na drugom kraju mosta.

U Sarajevo su u četvrtak na obilježavanje godišnjice njegove smrti stigle dvije delegacije, jedna iz udruge Beati i costruttori di pace I druga iz udruženja Gabriele Moreno iz njegovog rodnog grada, Canza, iz provincije Como.