Sarajevska Povorka ponosa: 'Hoću da volim'

Okupljanje učesnika bh. Povorke ponosa u parku ispred Druge gimnazije.

Transparenti su spremni, čeka se početak Povorke.

Jake policijske mjere osiguravale su cijeli prostor kojom su se kretali učesnici Povorke.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo navode da su policijski službenici bili na visini zadatka.

Među bosanskohercegovačkim političarima na Povorci ponosa bio je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. "Ljudska prava ne mogu biti švedski sto, pa da izaberete šta će se poštovati a šta ne", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Povorci se odazvao i američki ambasador u BiH Eric Nelson (u sredini)

Nakon okupljanja, Povorka ponosa krenula je Ulicom Koševo.

Malo ranije održan "Anti-LGBT protest", takođe bez incidenata.

Učesnici Inicijative "Iskorak" i stranke "Vjera, narod, država" na protestima su nosili transparente na kojima je pisalo i "Homoseksualnost čuvajte ljubomorno među četiri zida".

Povorka ponosa prolazi Titovom ulicom...

... a zatim i pored zgrade Predsjedništva BiH

U šetnji su učestvovali brojni građani BiH, ali i nekolicina stranih državljana koji su u Sarajevo došli samo zbog Povorke.

"Rijetkost je da se u ovolikoj gomili osjećam ovako lijepo, sigurno, opušteno, prirodno. Tako da presretna sam i drago mi je što je Sarajevo dočekalo ovakav trenutak i nadam se da će ih biti još", rekla je za Radio Slobodna Evropa učesnica Povorke, Ajna.

"Važno je da se ovakve stvari dešavaju i da ljudi shvate da ljubav ne poznaje ni granice ni vjeru ni naciju ni ništa i da se treba samo voljeti i živjeti u ovim teškim vremenima zajedno, samo tako možemo opstati", rekao je Adrijan iz Zagreba.

Brojne medijske ekipe pratile su održavanje treće Povorke ponosa u Sarajevu.

Dolazak Povorke ponosa na krajnje odredište - Trg BiH.

"Povorkom ponosa zahtijevamo da se zaustavi nasilje i pokažemo da ulice, kojima smo danas šetali, nisu svakodnevno sigurne za LGBTIQ osobe", kazala je na Trgu BiH Lejla Huremović iz Organizacionog odbora Povorke ponosa. (na fotografiji: držanje govora učesnika Povorke na Trgu BiH)

"Ove ulice kojima smo šetali nisu svakodnevno sigurne i da mi zahtijevamo i od države da učini sve što je u njihovoj moći da se nasilje prekine i da ove ulice postanu sigurne za sve", navela je Lejla Huremović. (na fotografiji: držanje govora učesnika Povorke na Trgu BiH)

"U ovom društvu idemo u školu, radimo, gradimo naše porodice i smatramo da u svemu tome treba da postoji malo više empatije", dodala je Lejla Huremović. (na fotografiji: učesnici Povorke tokom držanje govora organizatora na Trgu BiH)

Muzičkim nastupom Esme Numanović završena je ovogodinja, treća po redu Povorka ponosa.

Prethodna bh. Povorka ponosa održana je 2020. u online formatu zbog pandemije korona virusa. (na fotografiji: učesnici Povorke ponosa polako se razilaze)

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom Ima izać', održana je 8. septembra 2019. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba. Održana je bez incidenata. (na fotografiji: zastavice i transparenti nakon okončanja 3. Povorke ponosa)