Maloljetnik osumnjičen za 49 lažnih dojava o bombama u Sarajevu smješten u popravni dom

Druga gimnazija u Sarajevu jedna je od škola na čiju adresu su stizale lažne dojave (Arhivska fotografija iz decembra 2023.)

Općinski sud u Sarajevu odredio je 17. oktobra privremeni smještaj maloljetniku osumnjičenom da je za 11 dana više od 49 puta uputio lažne dojave o bombama u Sarajevu, kazala je za Radio Slobodna Evropa Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva Kantona Sarajevo (KS).

Iako je dan ranije saopćeno da je tužitelj predložilo određivanje jednomjesečnog pritvora, Tužiteljstvo KS je predložilo ovu novu mjeru, budući da se radi o 16-godišnjaku, a maloljetnicima nije moguće odrediti pritvor.

Osumnjičeni maloljetnik će biti smješten u Zavod za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu, a privremeni smještaj može trajati do 14. novembra ili druge odluke suda.

Tužiteljstvo KS navodi da je šesnaestogodišnjak, uhapšen 14. oktobra, osumnjičen da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje tako što je u proteklih 11 dana 49 puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove e-mail adrese.

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS, predložila je sudiji za maloljetnike Općinskog suda u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za još dva maloljetnika koji se sumnjiče za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

Pritvor im je predložen u skladu za Zakonom o zaštiti i postupanju za djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo. Sumnjiče se da su u proteklom periodu najmanje 10 puta lažno dojavili da su postavljene bombe u više škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove e-mail adrese.

U međuvremenu su policijske agencije u Bosni i Hercegovini privele 16. oktobra još dvojicu maloljetnika osumnjičenih za isto krivično djelo.

Pročitajte i ovo: I nakon privođenja maloljetnika, sarajevske škole 'zatrpane' lažnim dojavama o bombama

Na adrese škola, trgovačkih centara, sudova i drugih institucija u Sarajevu su u protekle dvije godine stigli deseci dojava o postavljenim bombama. U maju 2023. godine je na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola koje pohađa oko 18.000 učenika stigla dojava koja se pokazala lažnom.