Hapšenja osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima u Sarajevu

Hapšenje osumnjičenih za ratni zločin u Kantonu Sarajevo treća je takva akcija u posljednjih desetak dana u BiH.

Pet osoba je uhapšeno na području Kantona Sarajevo 7. decembra zbog sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu BIH (SIPA).

Tužilaštvo BIH je saopštilo da se istraga odnosi na zločine nad srpskim civilima s područja sarajevskih naselja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru Osnovne škole "Aleksa Šantić" i zatvoreni u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

"Optuženi se terete za ubojstva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava", ističe se u saopštenju za javnost.

Navodi se i da su osumnjičeni odgovorni za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, vezano za nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na ponižavajući način, prisiljavanje rada, kao i nanošenje tjelesnih i psihičkih ozljeda koje su ostavile trajne i teške posljedice na ozlijeđene.

"Osumnjičeni su bili pripadnici 4. motorizirane brigade Armije RBiH", dodaje se.

Tužilaštvo navodi i da je u ovom slučaju ostvarena saradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom da se dio žrtava nalazi izvan BiH.

Pročitajte i ovo: Hapšenja skoro 30 godina nakon masakra bošnjačkih civila kod Bijeljine

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljnjim radnjama u predmetu.

Hapšenje osumnjičenih za ratni zločin 7. decembra je treća takva akcija zbog ratnih zločina u BiH u posljednjih desetak dana.

Na području Bijeljine i Sokoca, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), SIPA je 3. decembra uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mjestu Balatun na sjeveroistoku BiH.

Prethodno su pripadnici SIPE na području Novog Grada (sjeverozapad BiH) 30. novembra uhapsili devet osoba zbog sumnje da su izvršili zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata devedesetih godina.

Pročitajte i ovo: Devetoro uhapšenih zbog sumnje na počinjene ratne zločine u BiH