Sančes: Nepravedna odluka Londona o karantinu za turiste iz Španije

Plaža u Barseloni, 19. jul

Španski premijer Pedro Sančes ocenio je nepravednom odluku vlade Velike Britanije o uvođenju dvonedeljnog karantina za sve koji dolaze iz Španije.

Kako prenosi BBC, Sančes je ocenio da će turisti u većini španskih regiona biti sigurniji od korona virusa nego u Velikoj Britaniji.

Međutim, Vlada u Londonu navodi kao argument skok broja zaraženih u Španiji prošle sedmice od 75 odsto.

Britanske turističke agencije i opozicija kritikuju potez svoje vlade koji je rezultirao masovnim otkazivanjem odlazaka turista iz ove zemlje u Španiju.

Sančez je ukazao u intervjuu za TV mrežu Telecinco na to da je 64,5 odsto novih slučajeva registrovano u dve oblasti, a da u većem delu Španije broj zaraženih zanemarljiv u odnosu na situaciji u Britaniji.

Korona virusom su najteže pogođene Katalonija na severoistoku Španije i susedna regija Aragon.

Po njegovim rečima, Velika Britanija "greši" kada stopu infekcije u te dve oblasti projektuje na celu Španiju.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, u Španiji se poslednjih dana beleži 35,1 slučaj na 100.000 stanovnika, a u Velikoj Britaniji 14,7.

On je istakao da su razgovori sa britanskim vlastima u toku nakon što su juče savetovale svojim građanima da ne odlaze, sem u slučaju neophodnosti, u Španiju, izrazivši nadu da će preispitati svoj potez.

Britanska vlada: Sedamdeset pet odsto više zaraženih u Španiji

Međutim, britanski ministar Sajmon Klark (Simon Clarke) je kazao za BBC da se "uz dužno poštovanje", ne slaže sa stavom španske vlade.

"Svedoci smo naglog skoka broja zaraženih od 75 odsto između sredine i kraja prošle sedmice. Zbog toga smo se odlučili na ovaj potez", istakao je Klark.

Na pitanje o riziku odmora na drugim odredištima, Klark je rekao da se mogućnost promjene pravila "mora uzeti u obzir".

"Svakako idite na odmor, ali shvatite da postoji šansa da po povratku zatraže od vas da se samoizolujete", dodao je Klark.

Pročitajte i ovo: Zašto je korona virus izazvao predrasude i tenzije na talijanskim plažama?

Britanska vlada je saopštila da ne planira da promeni svoju odluku o ponovnom uvođenju mere karantina od prošle nedelje, a portparol premijera Borisa Džonsona upozorio je da nijedno putovanje nije bez rizika tokom pandemije.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je juče da su saveti koji se odnose na putovanja i dalje na snazi, uz poruku građanima da izbegavaju odlazak na Kanarska i Balearska ostrva, kao i u kontinentalnu Španiju.

Kritike britanske opozicije i turističkih agencija

Pojedine britanske turističke agencije ne mogu da shvate odluku Londona jer smatraju da je na španskim ostrvima mnogo manja opasnost od zaraze virusom korona.

I opozicija kritikuje odluku britanske vlade.

"Zašto su Kanarska ostrva – koja su udaljenija od Barselone nego Barselona od Velike Britanije – na listi kao kontinentalni deo Španije? Ja to jednostavno ne razumem", izjavio je poslanik laburista Kris Brajant (Chris Bryant), koji predsedava parlamentarnim odborom za Španiju.

Pročitajte i ovo: Turistička sezona bez najezde turista

"I ima dosta regiona u Španiji gde je kudikamo manja stopa zaraze nego u mnogim oblastima u Velikoj Britaniji. Mislim da je ovo izuzetno loše urađeno", dodao je Brajant.

Laburistička partija je pozvala Vladu da reaguje u cilju zaštite turističke industrije.

"Postupanje Vlade je skoro haotično. Avioindustriji i putnicima je potrebna jasnoća", kazao je Džim Mekmen (Jim McMahon).

Otkazivanje aranžmana

Kompanije Jet2 i Tui su među prvima počele da masovno otkazuju letove nakon odluke britanske vlade.

S druge strane, EasyJet, British Airways i Ryanair su saopštili da će nastaviti redovne letove. Doduše, EasyJet ne isključuje mogućnost otkazivanja aranžmana u narednih nekoliko sedmica.

Svi britanski turisti po povratku iz Španije moraju da provedu 14 dana u samoizolaciji na registrovanoj adresi.

Kazna i do pet hiljada funti

Povodom pisanja Daily Telegrapha da bi karantin mogao da se skrati na deset dana ukoliko budu negativni na testu, iz britanske vlade je rečeno BBC-iju da se ne očekuje bilo kakav potez u tom smislu.

Među pogođenima ovom odlukom je i britanski ministar saobraćaja Grant Šaps (Shapps), koji je otputovao u subotu u Španiju, iako je znao da će biti doneta.

On je naveo u saopštenju da se vraća u zemlju u sredu, nakon čega će provesti predviđeno vreme u karantinu i nastaviti svoj posao.

Kazna za građane koji ne budu poštovali mere samoizolacije iznosiće hiljadu funti (oko 1.100 evra) u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, a 480 funti u Škotskoj. Istovremeno, onima koji u više navrata budu izbegavali karantin može biti naplaćeno i do pet hiljada funti.

Odluka o uvođenju karantina je doneta u danu kada je preminulo sedam Britanaca od korona virusa – ukupno 45.759 od izbijanja pandemije.

SZO: Zabrana putovanja nije rešenje

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila u ponedeljak da zabrane međunarodnih putovanja ne mogu ostati na snazi neograničeno i države će morati da učine više da spreče širenje korona virusa unutar svojih granica.

Pročitajte i ovo: SZO: Putovanja ne mogu biti zabranjena neograničeno

Jedino striktno pridržavanje zdravstvenih mera – od nošenja maski do izbegavanja gužvi – omogućiće svetu da se izbori sa pandemijom COVID-a 19, izjavio je generalni sekretar SZO-a Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus).

Jedan od direktora ove institucije Majk Rajan (Mike Ryan) izjavio je da je nemoguće da države u doglednoj budućnosti drže granice zatvorenim.

"Ljudi moraju da rade, trgovina mora da se obnovi", dodao je Rajan.