Potpredsednica Vlade Srbije: Nijedna žena među novim akademicima SANU

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović (na slici) izjavila je 5. novembra da odluka Srpske akademije nauka i umetnosti o izboru novih 30 članova, bez ijedne žene, nije dobra.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izborom novih 30 akademika među kojima nema nijedne žene, šalje lošu poruku građanima i građankama Srbije, izjavila je 5. novembra potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Da li to znači da nijedna obrazovana, uspešna, radna i vredna žena nije zaslužila da bude u SANU? Bilo bi dobro da se tu stvari menjaju, pre svega u svesti, da je neophodno da stvaramo jednake uslove i za žene kao i za muškarce, da mogu da budu deo tako važne institucije", kazala je Mihajlović.

Ona je, na pitanje novinara u Vladi Srbije da prokomentariše odluku SANU o izboru novih akademika, istakla da opravdanje ne može biti da se žene nisu javile ili interesovale, već da rukovodstvo akademije mora da radi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

"Žene brojno više upisuju fakultete, brojno više ih i završavaju, 59 odsto je žena među diplomiranim studentima i brojno više doktoriraju, 57 naspram 43 odsto. Žene su vredne, obrazovane, sa ozbiljnim pronalascima i za sve, i treba da nađu mesto u takvim institucijama. Odluka SANU o izboru novih 30 članova, bez ijedne žene, nije dobra", ocenila je Mihajlović.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Ko su novi akademici?

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izabrala je 4. novembra 12 redovnih, 13 dopisnih i pet inostranih članova SANU.

Posle tajnog glasanja za redovne članove SANU izabrani su Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke), Miloš Đuran i Velimir Popsavin (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka), Slobodan Vukosavić i Velimir Radmilović (Odeljenje tehničkih nauka), saopšteno je iz SANU.

Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević izabrani su članovi Odeljenja medicinskih nauka, Miodrag Marković i Slavenko Terzić Odeljenja istorijskih nauka i Svetislav Božić Odeljenja umetnosti.

Novi dopisni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke je Igor Dolinka, u Odeljenju hemijskih i bioloških nauka novi dopisni članovi SANU su Marjan Niketić i Željko Tomanović.

Novi dopisni članovi su, pored ostalih, režiser Dejan Mijač, reditelj i slikar Slobodan Šijan i vajar Mrđan Bajić.

Pročitajte i ovo: Zašto se vode polemike oko rodno senzitivnog jezika?

Ruski reditelj Nikita Mihalkov novi član SANU

Novi inostrani član SANU je i ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Mihalkov je 2015. godine proglašen za počasnog građanina Beograda. Tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u aprilu 2015. da se Srbija nikada neće odreći prijatelja, koliko god da joj je teško.

Mihalkov, jedan od najpoznatijih ruskih reditelja aktivan je i u društvenom i političkom životu, a za vreme predsedničkih izbora u Rusiji 2018. godine lobirao je u kampanji za Vladimira Putina.

Na terenu, Putinova kampanja je organizovana preko lokalnih izbornih štabova u svim regionima na čijem čelu su tzv. "ljudi od poverenja" – oko pet stotina javnih ličnosti koje u Putinovo ime kontaktiraju sa biračima. Tu su sportisti, umetnici, naučnici i biznismeni od kojih većina nije poznata međunarodnoj javnosti, osim hokejaša Aleksandra Ovečkina, atletičarke Jelene Isinbajeve, režisera Fjodora Bondarčuka ili braće Andreja Končalovskog i Nikite Mihalkova.

Pročitajte i ovo: Nikita Mihalkov počasni građanin Beograda