Sanaderova prva noć u Remetincu

Bivši premijer Hrvatske Ivo Josipović

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je pod istragom zbog zloupotrebe položaja i korupcije, proveo je prvu noć u Hrvatskoj u pritvoru u Okružnom zatvoru Remetinec u Zagrebu. Prvi iskaz pred istražnim organima dati će u četvrtak.

“Ivo, lopove!” – skandiranjem tih riječi u ponedjeljak su kasno navečer stanari zatvora u Remetincu dočekali prinovu – bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera koji je nakon bijega i sedam mjeseci pritvora u Austriji konačno izručen Hrvatskoj. Sve je proteklo u naboljem redu, ocjenjuje glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Kruno Borovec.

“Cijeli postupak izručenja obavljen je uz uobičajene mjere sigurnosti. Tijekom cijelog postupka izručenja nije bio zabilježen niti jedan sigurnosni problem”, kazao je Borovec.

Sanaderu je uzet uzorak DNK, kao i svim drugim pritvorenicima, a susreo se i sa zatvorskim liječnikom. Pomoćnica upravitelja Okružnog zatvora u Remetincu Ivana Čusak kazala je medijima kako je procedura za sve novopridošle ista, a kako je Sanader tijekom boravka u pritvoru u Austriji imao zdravstvenih tegoba, morao je proći neke preglede.

“Kod nas sve osobe koje se zaprimaju u zatvor nakon zaprimanja, dakle – ako im se uruči rješenje ili budu dovedene – provjeri im se identitet i obave liječnički pregledi”, navodi ona.

Sanader je ovu, kao i – čini se - mnogo sljedećih noći, ali i dana proveo u sobi od 9 kvadratnih metara na ženskom odjelu zatvora, iz sigurnosnih razloga. Također iz sigurnosnih razloga, neće moći posjećivati zatvorsku teretanu, već će moći samo šetati zatvorskim dvorištem. Može gledati televiziju, radnim danom do 23 sata, a vikendom do ponoći. Sa sobom nema gotovinu, već kod kupnje u zatvorskoj kantini novac se skida s posebnog računa.

Također, može telefonirati sa vanjskim svijetom - 8 minuta tjedno, i to preko “pametne kartice” koja omogućuje uspostavljanje telefonske veze samo sa brojevima koje je unaprijed odobrio sudac istrage.

Njegovi odvjetnici već u utorak provode prijepodne i rano poslijepodne s njim i “prolaze” detalje obrane, kako su već započeli dok je Sanader još bio u pritvoru u Austriji. Jedan od Sanaderovih odvjetnika, cijenjeni krivičar Čedo Prodanović najavio je da će njegov klijent prvi iskaz istražnim organima dati u četvrtak u 13 sati.

Drugi Sanaderov odvjetnik, Goran Suić je pred ulazak na konzultacije s bivšim premijerom kazao:

“Što ćemo postupati dalje, to ćemo vidjeti! Bitno je da smo mi došli ovdje i da smo najavili da ćemo se aktivno braniti, to jest – da ćemo krivnju osporiti u cijelosti!”

Sanadera se sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti i stjecanje protupravne imovinske koristi u pet slučajeva i određen mu je 30-dnevni pritvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Pravosudno ili političko pitanje

U utorak je Sanaderov povratak u Hrvatsku komentirala i njegova nasljednica na čelu Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Ona je kazala kako postupak protiv Sanadera neće politički naštetiti HDZ-u, jer se ta stranka – kaže premijerka – odlučila na bezrezervnu borbu protiv korupcije.
Specijalni policijski kombi koji je prevozio Ivu Sanadera, Zagreb, 18. srpanj 2011.

“Svakako i Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) su neovisni i potpuno samostalni. Sudovi su dodatno osnaženi i samostalni i ja sam sigurna da svatko u Hrvatskoj može očekivati prije svega brzu i učinkovitu istragu i – ako dođe do suđenja – pravedno i brzo suđenje. Ovo je definitivno pitanje pravosuđa, a nikako pitanje politike”, poručila je Kosor.

I za oporbene socijaldemokrate je to pravosudno, a ne političko pitanje.

“Dok je Sanader bio političko pitanje, tada su ga Jadranka Kosor i svi HDZ-ovci branili i tijelom i dušom. I u to vrijeme kada smo htjeli politički voditi polemiku o pogrešnoj politici, koruptivnosti i ostalom, onaj koji to nije dozvoljavao bila je Jadranka Kosor i svi njegovi sljedbenici”, kaže član Glavnog odbora stranke Slavko Linić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović uvjeren je da se ukradeni novac trošio za izborne potrebe HDZ-a i tvrdi da se mora saznati kako je to funkcioniralo, a predsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić u izjavi za javni radio nešto je oprezniji i čeka sudsku presudu.

“Ako suđenje dokaže i bude takva presuda da je koruptivni novac završavao i u blagajni HDZ-a, tada su osobne koristi imali dakako i svi oni koji su uz pomoć tog nelegalnog koruptivnog novca dolazili in a funkcije i na kojima su danas”, kaže Čačić.

Analitičari neopterećeni navijanjem ne očekuju da bi Sanaderov povratak i sudski proces – kada jednom krene –mogao naštetiti HDZ-u. Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za RSE upozorava i na činjenicu da je Sanader za odvjetnika uzeo čovjeka koji će ga žestoko braniti u sudskom postupku, za razliku od Sanaderovog nekadašnjeg vicepremijera Polančeca koji je za odvjetnika uzeo Antu Nobila, kojem su medijski spinovi podjednako važni, ako ne i važniji od izvođenja dokaza pred sudskim vijećem.

“Meni se čini da nema nikakvog političkog prostora za nekakvu destabilizaciju u ime Sanadera. Činjenica da su austrijsko pravosuđe i izvršna vlast donijeli odluku da ga se izruči govori o tome da se u Austriji procjenjuje da će ovdje imati pošteno suđenje, što je potvrda da je hrvatski pravosudni sustav tijekom pretpristupnih pregovora osnažen i da djeluje bolje nego što je djelovao prije.”