Sanader opovrgava optužbe za Dioki

Ivo Sanader

Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader u utorak je pred istražnim organima odbacio optužbe da je zloupotrijebio premijerski položaj kako bi pogodovao svom prijatelju Robertu Ježiću i njegovoj tvrtki DIOKI.

Čini se da se neki krakovi korupcijske hobotnice čiji je član prema sumnjama istražnih organa bio Sanader protežu daleko preko granica Hrvatske.

Sanader je u utorak u ispitivanju pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) opovrgao sve sumnje istražnih organa o 4 slučaja koruptivnog ponašanja u vrijeme dok je bio hrvatski premijer, prenijela je novinarima njegova odvjetnica Jadranka Sloković.
Sanaderova odvjetnica: Opovrgao je sve navode iz naloga za provođenje istrage i ukazao je na određene nelogičnosti cijele te konstrukcije.

„Opovrgao je sve navode iz naloga za provođenje istrage i ukazao je na određene nelogičnosti cijele te konstrukcije. Dalje o tome ja s vama ne mogu razgovarati, s obzirom da za nas – za odvjetnike i okrivljenika – vrijedi Zakon o kaznenom postupku i tajnost istrage. To naravno za novinare ne vrijedi, pa dalje informacije nabavite drugim putem“, kazala je Sloković.

Sanadera se u ovom slučaju sumnjiči po 4 osnove, kaže za RSE dobar poznavatelj problematike, novinar Hrvatske televizije Damir Dević.

„Prvo, da je zajedno sa Ježićem i bivšim šefom Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivanom Mravkom dogovorio prodaju struje Ježićevoj tvrtki DIOKI po nižim cijenama od tržišnih, čime je oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna (850.000 eura), “ kaže naš sugovornik.

„Nadalje, Sanadera se tereti da je primorao HEP, odnosno Mravka da bez odluke mjerodavnih tijela DIOKI-ju izda zajam od 15 milijuna kuna (2 milijuna eura). Po trećoj točki tereti ga se da je državnu tvrtku JANAF pokušao primorati da od DIOKI-ja kupi zemljište i to čak za 10 milijuna eura više nego što je stvarna cijena zemljišta. I – po zadnjoj točki – riječ je o tome da je Ježić njemu kao protuuslugu navodno poklonio luksuzni BMW“, navodi on.

Uskoro suđenje za slučaj Fimi Media

Pred 14 dana podignuta je optužnica protiv Mravka i još dvojice, koja tereti Mravka da je po Sanaderovom nalogu preko šibenske tvrtke TLM ispod cijene prodavao električnu energiju mostarskom Aluminiju, čime je Hrvatska eletroprivreda oštećena za oko 650 milijuna kuna (oko 85 milijuna eura).

Zgrada USKOK-a - ilustracija


Iako se u medijima nagađalo da će se uskoro i protiv Sanadera podignuti optužnica i za ovaj slučaj, do toga još nije došlo. Možda je objašnjenje u tome je USKOK slučaj mostarskog Aluminija počeo povezivati sa korupcijskim skandalom njemačkog Daimlera, za kojeg se ustanovilo da je do 2010. godine sistematski podmićivao političare po svijetu, a u svrhu dobijanja poslova.

Njihova tvrtka-kćer Debis International Trading godinama je poslovala s mostarskim Aluminijem, a čini se da je bila uključena i u nabavu jeftinije struje iz Hrvatske.

To je prema medijskim napisima bila i jedna od tema prošlotjednih razgovora glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića sa američkim glavnim tužiteljem Ericom Holderom i čelnicima FBI-ja tijekom posjete Sjedinjenim državama.

Sanaderu se već sudi zbog navodnog uzimanja provizije na kredit što ga je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj sredinom devedesetih, i zbog navodnog uzimanja 10 milijuna eura od tadašnjeg prvog čovjeka mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadyja kako bi MOL, iako nije većinski vlasnik, u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA preuzeo upravljačka prava.

Mađari su odbili na hrvatski zahtjev ispitati Hernadyja, s obrazloženjem da se to „protivi nacionalnom interesu“, a njihova istraga potvrđuje da je do transfera novca došlo, ali ne od Mađara, već navodno od Rusa, koji su na taj način htjeli „podmazati“ Sanadera da se zainteresira za projekt DružbAdria.

Uskoro će biti zakazano i suđenje u najinteresantnijem od svih slučajeva – onom Fimi media – gdje se Sanadera sumnjiči da je navodno preko te marketinške agencije „isisavao“ novac iz javnih poduzeća i državnih ministarstava - što u privatne džepove, a što u „crne fondove“ HDZ-a.