Južna Koreja, Kina i Japan za denuklearizaciju Korejskog poluostrva

Premijer Japana Fumio Kišida, predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol i premijer Kine Li Ćijang na poslovnom samitu u Seulu, 27. maj 2024.

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana na samitu u Seulu u ponedeljak založili su se za "denuklearizaciju Korejskog poluostrva" i ubrzanje pregovora o trilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Mir na Korejskom poluostrvu "služi našem zajedničkom interesu i naša je zajednička odgovornost", naveli su u zajedničkom saopštenju predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol, premijer Japana Fumio Kišida i premijer Kine Li Ćijang.

Oni su takođe potvrdili posvećenost otvorenim tržištima i izbegavanju poremećaja u lancima snabdevanja.

Redak samit je prvi trilateralni razgovor Japana, Južne Koreje i Kine u skoro pet godina, delom zbog pandemije, ali i usled poremećenih odnosa.

Mnogi stručnjaci kažu da je samo ponovno pokretanje godišnjeg sastanka na najvišem nivou i dogovor o potrebi poboljšanja veza pozitivan znak za saradnju tri zemlje iz severoistočne Azije, jer se sve suočavaju s ekonomskim neizvesnostima izazvanim ratovima i nestabilnošću širom sveta.

Ali koliko će drastično biti unapređena njihova saradnja nije poznato pošto tri zemlje imaju niz dugotrajnih složenih pitanja.

Pročitajte i ovo: Severna Koreja ispalila balističke rakete posle negiranja isporuka oružja Rusiji

Iako Severna Koreja zvanično nije bila na dnevnom redu, nekoliko sati pre sastanka lidera Pjongjang je najavio da će uskoro postaviti još jedan špijunski satelit u orbitu, što je novi potez koji krši niz sankcija UN koje zabranjuju Severnoj Koreji testiranje korišćenjem balističke tehnologije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jun i Kišida pozvali su Pjongjang da odustane od lansiranja, a južnokorejski lider je rekao da će to "potkopati regionalni i globalni mir i stabilnost".

Jun je takođe pozvao na "odlučan" međunarodni odgovor ako Kim nastavi sa svojim četvrtim takvim lansiranjem, uz podršku, kako Seul tvrdi, tehničke pomoći koju Rusija šalje u zamenu da severnokorejski lider Kim Džong Un pošalje Moskvi oružje za upotrebu u Ukrajini.

Kina, koja je najvažniji saveznik i ekonomski pomagač Severne Koreje, ostala je prilično tiha po tom pitanju, dok premijer Li to nije spomenuo tokom brifinga.

U zajedničkom saopštenju objavljenom posle razgovora, zemlje su koristile formulacije koje su korišćen mnogo puta da ponovo potvrde svoju posvećenost "denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Kina je ranije osudila nuklearne testove Severne Koreje i podržala sankcije usmerene na obuzdavanje razvoja njenog naoružanja.

Poslednjih godina, pogoršanje odnosa Kine sa SAD opstruirali su napore koje predvodi Vašington da uvede strože sankcije Severu.

Kina je dosledno pozivala na denuklearizaciju celog Korejskog poluostrva, istovremeno upirući prstom u zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje kao razlog za eskalaciju regionalnih tenzija.

Konferencije za novinare u Seulu i zajednička izjava "jasno su pokazali razliku u mišljenjima" između tri zemlje po pitanju Severne Koreje, rekao je za AFP Li Dong-gju, istraživač Instituta Asan.

Postizanje konsenzusa o tome kako se nositi sa režimom Kim Džong Una uvek će biti teško "zato što postoje razlike u diplomatskim i bezbednosnim pozicijama u svakoj zemlji", rekao je on, ukazujući na pozadinu geopolitičkih tenzija između SAD i Kina.

Uprkos tome, činjenica da Seul, Tokio i Seul nastoje da pojačaju trilateralnu saradnju i unaprede ekonomske veze dobar je znak za buduće sporazume o težim temama poput nuklearne bombe Severne Koreje.

Trgovinske veze

Tri zemlje su u ponedeljak najavile da će "nastaviti razgovore o ubrzanju pregovora o trilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini".

Kineski premijer Li je takođe rekao da su se saglasili da ne pretvaraju "ekonomska i trgovinska pitanja u političke igre ili bezbednosna pitanja, i odbacuju protekcionizam, kao i razdvajanje ili presecanje lanaca snabdevanja", prenela je kineska agencija Sinhua.

Jun je rekao da su lideri "odlučili da stvore transparentno i predvidljivo okruženje za trgovinu i investicije, i da uspostave siguran lanac snabdevanja".

Posle razgovora, Jun , Li i Kišida učestvovali su se poslovnom samitu čiji je cilj bio podsticanje trgovine između zemalja.

Pročitajte i ovo: Uzajamne koristi od veće sjevernokorejsko-iranske vojne saradnje

Jun, koji je preuzeo dužnost 2022. godine, pokušao je da popravi odnose s bivšom kolonijalnom silom Japanom suočenim s rastućim pretnjama iz Severne Koreje.

Južna Koreja i Japan su takođe bliski regionalni bezbednosni saveznici kineskog najvećeg rivala SAD – ali takođe žele da poboljšaju trgovinu i ublaže tenzija s Pekingom.

"Treba ojačati sistem trilateralne saradnje. Odlučili smo da redovno održavamo trilateralne samite", rekao je Jun.

Izvori: AFP, AP, Reuters