Samit Brdo-Brioni u Tivtu: EU nije cjelovita bez Zapadnog Balkana

Samit lidera zemalja regiona Brdo-Brioni u Tivtu 8. oktobra 2024.

Evropska unija nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana, zajednička je poruka predsjednika država regiona sa samita Brdo-Brioni koji se održava u Tivtu, 8. oktobra.

Na pres konferenciji nakon plenarne sjednice koja je bila zatvorena za javnost crnogorski predsjednik Jakov Milatović, koji je domaćin skupa, je rekao da dugoročna stabilnost regiona podrazumijeva i dobrosusjedske odnose.

"Sa uzdrmanim svjetskim poretkom i rastućom globalnom nestabilnosti, lideri zapadnog Balkana su svjesni političkog trenutka i novog prozora u EU kada je u pitanju proširenje. Spremni smo da još jače iskoristimo ovu priliku", rekao je Milatović.

Sastanak predsjednika država regiona u Tivtu

On je rekao kako očekuje da crnogorski napredak ka EU bude podsticaj i drugim zemljama:

"EU nije samo potreba i deklarisani cilj, već geopolitički i moralni imperativ."

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da je vrijednost Samita Brdo-Brioni "u tome što na tim sastancima komuniciraju zemlje od kojih se neke nisu međusobno priznale".

Srbija i Bosna i Hercegovina nisu priznale Kosovo koje je nezavisnost proglasilo 2008.

Milanović je naglasio da je zadatak Hrvatske i Slovenije, koje su u EU, da ohrabre zemlje Zapadnog Balkana da ne posustanu na putu ka članstvu u EU, navodeći da je unija inertan sistem:

"Postoji inertnost i slabost EU u globalnoj konkurenciji sa jačim, beskrupuloznijim igračima. A to su SAD i države BRIKS-a, dakle Rusija, Kina, Indija… dakle oni koji nas ne vole."

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, rekla je da Slovenija i Hrvatska intenzivno podržavaju proces evropskih integracija na Balkanu:

"Crna Gora je najviše napredovala i ima najbolju perspektivu za skoro priključivanje EU."

Pročitajte i ovo: Profesor Vuković sa Džons Hopkinsa: Zapadni Balkan ide u antizapadnom smjeru

Ona je kazala je da je u posljednjoj deceniji Zapadni Balkan napustilo 4,8 miliona mladih i da je to "nešto što mora sve da zabrine".

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je ukazao da zemlje regiona imaju dva puta:

"Jedan je da se međusobno odnosimo kako to rade zemlje EU, a drugi put je da se prihvati ruski odnos prema susjedima koji je vodi u nesreću i tragediju. Mislim da naš evropski put nema alternativu."

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao plenarnom dijelu samita već se kasnije pridružio učesnicima.

Održao je samostalnu konferenciji za novinare na kojoj se uglavnom bavio srpsko-crnogorskim odnosima ponovivši optužbe zbog crnogorskog priznanja Kosova.

Što se tiče regiona rekao da je sa svima razgovarao, osim sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani te da se zalaže za regionalnu saradnju bez obzira međusobni stepen slaganja.

Vučić: Ne rušimo Crnu Goru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio u Tivtu da Srbija nema pretenzije da ruši Crnu Goru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu Brdo Brioni u Tivtu

On je ustvrdio da se svakodnevno plasiraju optužbe na njegov i na račun Srbije o miješanju u izbore u Crnoj Gori. Nije precizirao na koga misli:

"Nikada nećemo rušiti Crnu Goru, ali nećemo nikome dozvoliti da se iživljava nad Srbijom. Nije Srbija ništa učinila protiv Crne Gore, ni strateški ni taktički."

Ponovio je ranije optužbe da je "Crna Gora oduzela 14 posto teritorije Srbije" priznajući nezavisnost Kosova.

Prethno je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao da izjave svih lidera treba da budu odmjerene i bazirane na međusobnom uvažavanju.

Odgovarajući na pitanje o miješanju Srbije u crnogorsku unutrašnju politiku, Milatović je rekao da bi "volio da svi politički činioci u Crnoj Gori odlučuju sami":

"Ako bilo ko misli drugačije- ne voli Crnu Goru."

Odnose Srbije i Crne Gore je na presu sa Milatovićem komentarisao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je podsjetio da je Crna Gora NATO članica:

"To znači da joj Srbija, Hrvatska ili neko treći ne može ništa. Ostalo morate riješiti sami."

Crna Gora je članica NATO od 2017.

Tema Samita u Tivtu je unaprjeđenje saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa članicama Evropske unije.

Na Samitu su učestvovali predsjednici Hrvatske, Albanije i Srbije, Zoran Milanović, Bajram Begaj i Aleksandar Vučić, predsjednice Slovenije, Sjeverne Makedonije i Kosova Nataša Pirc Musar, Gordana Siljanovska-Davkova i Vjosa Osmani, kao i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Proces Brdo- Brioni je slovenačko- hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. u cilju jačanja povjerenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

Sa svečanog dočeka lidera država regiona u Kotoru 7. oktobra, uoči početka Samita Brdo- Brioni Procesa

Prvog dana samita 7. oktobra većina učesnika je posjetila Kotor gdje je u njihovu čast Bokeljska mornarica izvela tradicionalno kolo na gradskom trgu.

Kotor je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu dok je Tivat ljetovalište sa luksuznom marinom Porto Montenegro. Oba se nalaze u Bokokotorskom zalivu.