Kamberi traži da u dijalog Srbije i Kosova bude uključen i predstavnik Albanaca iz Preševske doline

Kamberi je pozvao Eskobara i njegove evropske kolege da posete opštine sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije.

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip (Shaip) Kamberi uputio je pismo specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru (Gabriel Escobar) kojim je zatražio da u dijalog Srbije i Kosova bude uključen i predstavnik Albanaca iz Preševske doline.

U pismu, koje je Kamberi objavio na svojoj Facebook stranici, navodi se da se od 2008. godine "neprijateljski odnos Srbije prema nezavisnosti Kosova negativno reflektovao na Albance koji žive na jugu Srbije".

"Albancima u Preševskoj dolini trenutno je uskraćeno pravo na korišćenje simbola i nacionalne zastave, militarizacija se konstantno koristi za zastrašivanje lokalne albanske zajednice", naveo je Kamberi u pismu i dodao da Srbija odbija da prizna univerzitetske diplome sa kosovskih univerziteta čime je diskvalifikovala 15 generacija Albanaca sa kosovskim diplomama.

Kamberi je u pismu naveo i da su, nakon oružanih sukoba na Kosovu i potpisivnja mirovnog sporazuma krajem devedesetih godina, Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca uveravani da će dijalog i istinske političke reforme znatno poboljšati sveukupni položaj Albanaca, ali da se to nije dogodilo.

"Dok pišem ovo pismo 22 godine nakon sukoba, albanska zajednica u Preševskoj dolini ostaje najdiskriminisanija manjina u Republici Srbiji. Nisu preduzete nikakve mere za okončanje ekonomske diskriminacije, za promenu veoma niske zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama i preduzećima pod kontrolom vlasti", istakao je Kamberi.

On je dodao da srpske vlasti prave takozvanu pasivizaciju adresa prebivališta Albanaca, kako bi smanjili njihov broj u Preševskoj dolini, i da podstiču albanofobiju uvredljivim izjavama najviših državnih funkcionera vladajuće koalicije protiv Albanaca.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zašto Albanci napuštaju Preševsku dolinu?

"Pošto je politička i institucionalna diskriminacija Albanaca u Preševskoj dolini često rezultat tenzija između Kosova i Srbije, verujemo da će uključivanje albanske zajednice Preševske doline u dijalog pomoći EU i SAD posrednicima da rade na promociji prava manjina za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa evropskim vrednostima", poručio je Kamberi.

Kamberi je pozvao Eskobara i njegove evropske kolege da posete opštine sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije i sastanu se sa albanskim predstavnicima.

Pročitajte i ovo: Savetnica premijera Kosova za Preševsku dolinu: Tražimo prava manjina u Srbiji

Jedini abanski poslanik u Skupštini Srbije je najavio da će pismo iste sadržine biti prosleđeno i Žozepu Borelu (Josep Borrell), visokom predstavniku Evropske unije, evropskom posredniku u dijalogu Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku i Ursuli fon der Lajen (von der Leyen), predsednici Evropske komisije.

Pedstavnici Albanaca tri opštine na jugu Srbije usvojili su 14. jula 2018. godine, deklaraciju kojom traže od Beograda, Prištine i Brisela da u proces pregovora, kao i u finalni dokument briselskog dogovora, uvrste i rešavanje statusa albanske nacionalne manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Pročitajte i ovo: Albanska manjina u Srbiji traži isto što i srpska na Kosovu