Nova optužba protiv Harveya Weinsteina za seksualno krivično delo

Harvi Vajnstin na sudu u Njujorku, 18. septembar 2024.

Bivši holivudski producent Harvi Vajnstin (Harveya Weinsteina) izjasnio se u sredu u Njujorku da nije kriv po novoj optužbi za seksualno krivično delo, dok čeka ponovno suđenje u ključnom #MeToo slučaju.

Nova optužnica tereti zatvorenog bivšeg filmskog mogula da je počinio krivično delo seksualnog odnosa, optužujući ga da je prisiljavao ženu na oralni seks u nekom trenutku između 29. aprila 2006. i 6. maja te godine.

Pročitajte i ovo: Šta se desilo sa presudama za seksualno nasilje poznatih i moćnih?

Vajnstin tvrdi da se nikada nije upuštao u bilo kakvu seksualnu aktivnost koja nije bila sporazumna.

Nisu objavljeni detalji o ženi koja je iznela novu optužbu.

"Zahvaljujući osobi koja je to pretrpela i koja je hrabro izašla, Harvi Vajnstin je sada optužen za dodatni navodni nasilni seksualni napad", naveo je u saopštenju okružni tužilac Menhetna Alvin Breg (Bragg).

Tužioci su prošle nedelje otkrili da je Vajnstin dodatno optužen za seksualne zločine koje nisu bile deo slučaja koji je doveo do njegove sada poništene osude 2020.

Tužioci su rekli da je velika porota saslušala dokaze o do tri navodna napada – dva u hotelima u četvrti Tribeka i jedan u stambenoj zgradi na Donjem Menhetnu. Navodni incidenti dogodili su se od sredine 2000-ih do 2016, rekli su tužioci.

Vajnstin čeka ponovljeno suđenje pošto je najviši sud države Njujork ovog proleća poništio njegovu osuđujuću presudu iz 2020. po optužbama za silovanje i krivični seksualni čin u koje su umešane dve žene. Viši sud naložio je novo suđenje.

Provizorno je planirano da suđenje počne 12. novembra, mada će verovatno biti odloženo.

Apelacioni sud je odlučio da je tadašnji sudija nepravedno dozvolio svedočenje protiv Vajnstina na osnovu navoda koji nisu bili deo predmeta. Tom sudiji je mandat istekao 2022. godine.

Pročitajte i ovo:

Ponovno suđenje Weinsteinu u Njujorku okvirno zakazano za novembarSud u New Yorku poništio presudu Harveyu Weinsteinu za silovanjeWeinstein dobio dodatnih 16 godina zatvora zbog silovanja

Tužioci žele da nove optužbe uključe u ponovno suđenje, ali Vajnstinovi advokati kažu da bi to trebalo da bude zaseban slučaj. Sudija Kertis Farber (Curtis) rekao je u sredu da će po tom pitanju doneti odluku početkom sledećeg meseca.

Vajnstin (72), koji je takođe osuđen 2022. godine u slučaju silovanja u Los Anđelesu, ostaje iza rešetaka dok čeka ponovljeno suđenje u Njujorku.

Nekada jedan od najmoćnijih ljudi u Holivudu, Vajnstin je suosnivač filmskih i televizijskih produkcijskih kompanija Miramaks (Miramax) i Vajnstin kompani (The Weinstein Company).

Izvor: AP