Još jedan dan brutalne hladnoće u većem delu SAD

Sneg na putokazu u Teksasu, 15. januar 2024.

Brutalno niske temperature i opasno hladni vetrovi zahvatili su veći deo SAD i u ponedeljak, obećavajući najniže temperature ikada na početku unutarstranačkog glasanja u Ajovi.

Oko 150 miliona Amerikanaca je pod upozorenjem na opasnu hladnoću i vetrove, rekao je Zak Tejlor (Zack Taylor), meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Koledž Parku u Merilendu, dok se arktička vazdušna masa spustila jug i istok SAD.

U nedelju ujutro temperature su dostizale i minus 40 stepeni na severu i severoistoku Montane. U mesto Sako u toj saveznoj državi na severu SAD temperatura je pala i na minus 46 stepeni Celzijusa.

Temperature ispod nule stigle su na jug SAD.

Širom juga, Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja na smrzavanja koje pokriva velike delove Luizijane, Misisipija i Alabame. U Misisipiju su prognostičari rekli da će temperature na nekim lokacijama ostati ispod nule do četvrtka.

Oko 150.000 američkih domova i preduzeća ostalo je bez struje u ponedeljak, većina njih u Oregonu pošto su nestašice počele u subotu.

Zbog nanosa sneg i opasnosti u ponedeljak su zatvoreni putevi u delovima Jute i Kolorada.

Znak podrške bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu u dubokom snegu, De Mojn, Ajova 14. decembar 2024.

Istovremeno, kampanje republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju stranke očekuju da će hladni i opasni uslovi putovanja smanjiti izlaznost na glasanju u Ajovi, gde se održavaju prvi izbori na višemesečnim republikanskim izborima.

U ponedeljak su takođe zabeležena kašnjenja na avionskim letovima širom SAD. Servis za praćenje letova FlightAvare je u ponedeljak prijavio oko 2.000 otkazivanja unutar, u ili van SAD i hiljada kašnjenja.

Izvor: AP