Trupe SAD završile operaciju na ostrvu zapadno od Aljaske usred povećanja ruskih vojnih aktivnosti

Američki vojnici na Aljascvi, 13. septembar 2024.

Oko 130 američkih vojnika vraća se u svoje baze pošto su prošle nedelje raspoređeni na udaljenom ostrvu zapadno od Aljaske s mobilnim raketnim bacačima usred povećanja ruskih vojnih aktivnosti kod zapadnih krajeva SAD, rekao je u četvrtak.

Operacija na ostrvu Šemija uključivala je vojnike s Aljaske, Havaja i iz Vašingtona sa 11. vazdušno-desantnom divizijom i 1. i 3. operativnom grupom, rekao je portparol 11. vazdušno-desantne divizije Majkl Svord (Michael Sword) za AP.

Pročitajte i ovo: Kinesko-ruske pomorske vježbe na Pacifiku usmjerene na 'sigurnosne prijetnje'

Raspoređivanje trupa se poklopilo s prisustvom osam ruskih vojnih aviona i četiri mornarička broda, uključujući dve podmornice, blizu Aljaske dok su Rusija i Kina izvodile zajedničke vojne vežbe. Nijedan od tih aviona nije narušio vazdušni prostor SAD.

Portparol Pentagona rekao je ranije ove nedelje da nema razloga za uzbunu.

Komandant 11. vazdušno-desantne divizije, general-major Džozef Hilbert (Josefh) rekao je medijima da je raspoređivanje na ostrvu oko 1.930 kilometar jugozapadno od Enkoridža obavljeno u pravo vreme.

Raspoređivanje je izvedeno 12. septembra. Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane saopštila je da je otkrila i pratila ruske vojne avione koji su delovali kod Aljaske tokom četiri dana. Po dva aviona su primećena 11. septembra, 13. septembra, 14. septembra i 15. septembra.

Vežba je bila mera spremnosti vojske da rasporedi trupe i opremu, rekao je Svord.

"To je sjajna prilika da se testiramo u uslovima stvarnog sveta a još jedna prednost je što smo bili stacionirani na mestu kao što je Aljaska", rekao je Svord.