Američka vojska napala 15 ciljeva Huta u Jemenu

Dim u jemenskoj prestonici Sani posle napada SAD na položaje Huta, 4. oktobar 2024.

Američka vojska saopštila je da je u petak izvela 15 napada na ciljeve povezane sa Hutima, pobunjenicima u Jemenu koji su saveznici Irana

Centralna komanda, koja nadgleda snage SAD na Bliskom istoku, saopštila je da su ciljevi povezani s ofanzivnim vojnim kapacitetima Huta, ali nije precizirala da li to uključuje rakete, dronove ili radare.

Pročitajte i ovo: Ko su pobunjenici Huti i zašto napadaju brodove u Crvenom moru?

Huti su izveli skoro 100 napada na brodove koji prelaze Crveno more od novembra i navode da deluju solidarnost s Palestincima u Pojasu Gaze gde Izrael godinu dana sprovodi ofanzivu kao odgovor na napad koji je 7. oktobra izveo Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Huti su potopili dva broda, zaplenili jedan i ubili najmanje četiri mornara.

Televizija Al Masirah, koju drže Huti koji kontrolišu veći deo Jemena i stanovnici te zemlje kažu da su vazdušni napadi izvedeni na nekoliko delova Jemena, uključujući njegov glavni grad Sanu i aerodrom Hodejda.

Udari su takođe bili usmereni na jug grada Damar i jugoistočni deo provincije Al-Bajda, dodao je kanal Al Masirah.

Stanovnici su rekli da je napad na provinciju Al-Baida bio usmeren na nekoliko vojnih ispostava Huta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) je uglavnom delovala defanzivno usled napada Huta u Crvenom moru, obično s ciljem da presretne napade dronovima i raketama na komercijalne brodove i američke vojne brodove.

Ređe su snage SAD gađače vojnu infrastrukturu Huta, izbegavajući druge mete u Jemenu, u nastojanju da se obuzda prelivanje rata Izraela i Hamasa.

Izvor: Reuters