Biden razgovarao sa Zelenskim, najavio novu vojnu pomoć SAD Ukrajini

Predsednik SAD Džo Bajden, 16. avgust 2016.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je u petak s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bajden je potvrdio Zelenskom "nepokolebljivu podršku SAD narodu Ukrajine" u ratu s Rusijom, navodi se u saopštenju Bele kuće.

"Rusija neće pobediti u ovom sukobu. Nezavisni narod Ukrajine će pobediti – a SAD, naši saveznici i naši partneri, nastaviće da stoje uz njih na svakom koraku", dodao je Bajden.

Paket pomoći uključuje rakete za protivvazdušnu odbranu, opremu protiv bespilotnih letelica, protivoklopne rakete i municiju, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Nove sankcije SAD za skoro 400 entiteta povezanih sa ruskom invazijom na Ukrajinu

"Ponosan sam što ćemo danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini", naveo je Bajden u saopštenju, ne precizirajući dolarsku vrednost pomoći.

Zvaničnik SAD je rekao da vrednost pomoći iznosti 125 miliona dolara.

Dvojica lidera razgovarala su dan uoči dana nezavisnosti Ukrajine, a istog dana kada je Vašington najavio sveobuhvatne sankcije protiv skoro 400 pojedinaca i kompanija povezanih s ruskom agresijom na UKrajinu.

SAD su obezbedile ključnu vojnu podrška Ukrajini, dajući više od 55 milijardi dolara u oružju, municiji i drugoj bezbednosnoj pomoći otkako je Rusija počela invaziju u februaru 2022.

Poslednja najava pomoći usledila je pošto su ukrajinske trupe pokrenule napad na rusku Kursku oblast u ofanzivi koja predstavlja prvi upad neke strane vojske na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

Izvori: Reuters, AFP