Ambasador Hil: Modeli poput Zajednice srpskih opština postoje širom Evrope

Ambasador Kristofer Hil

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da "modeli poput Zajednice srpskih opština" koji je zamišljen na Kosovu postoje širom Evrope.

U odgovoru na pitanja građana, Hil je na Tviteru rekao da je ideja pregovora da se Kosovo i Srbija pripreme za svoju evropsku budućnost.

"Mislim da je ono što možemo videti u multietničkim društvima širom Evrope slično onome što je zamišljeno na Kosovu, a to je Zajednica srpskih opština. Tako da to ne bi bio jedinstven primer jer slični modeli postoje u ostalim delovima Evrope", dodao je ambasador SAD na pitanje o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Odgovori na pitanja objavljeni su na Tviter nalogu Ambasade SAD u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Evropski primeri za rešavanje pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je prethodno ovog meseca da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i da stvara "državu u državi".

Eskobar je na online brifingu za novinare 5. avgusta rekao da se SAD zalažu za sporovođenje svih dogovora koji su postignuti u okviru dijaloga Kosova i Srbije, ali da o pitanju Zajednice treba razgovarati tako da ona ne bude u suprotnosti sa zakonom.

"Naša pozicija je da svi prethodni dogovori moraju biti implementirani, uključujući i Zajednicu. Ali, ona ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionisanju Kosova i ne bi trebalo da treba da bude država u državi", rekao je Eskobar.

On je dodao da postoji mnogo evropskih modela prema kojima manjine mogu da zaštite svoje kulturno nasleđe i jezik, bez kršenja ustavnog okvira zemlje u kojoj žive.

"Želimo da pronađemo neke od ovih primera, a možda čak i da ih upotrebimo kao vodič za implementaciju Zajednice. Nadam se da će o njima moći da se razgovara u Briselu kasnije ovog meseca", dodao je on.

Pročitajte i ovo: Escobar: Zajednica opština sa srpskom većinom ne sme biti 'država u državi'

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigle prvobitni sporazum u Briselu, dok su 2015. godine strane potpisale i Sporazum o principima za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Međutim, 2015. godine, Ustavni sud je utvrdio da su 23 tačke sporazuma u suprotnosti sa Ustavom Kosova, za koje je rekao da se mogu uskladiti sa pravnim aktom Vlade Kosova.

Srbija insistira na sprovođenju Sporazuma, dok je premijer Kosova Albin Kurti u više navrata rekao da se protivi jednonacionalnom udruživanju.

Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 18. avgusta u Briselu kako bi nastavili dijalog.

Eskobar je rekao da se nada da će na ovom sastanku biti reči o Zajednici, ali i o širim pitanjima, te da će ovaj mesec otvoriti prilike za napredak u dijalogu.